Intră acum și în grupul de
Furnizării de produse farmaceutice din judeţul Suceava nu au făcut marţi grevă japoneză aşa cum au anunţat reprezentanţi la nivel de ţară. Precizăm că reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România atrag atenţia că prelungirea termenelor de plată de la 60 la 210 zile, începând cu luna iunie a acestui an, a adus farmaciile într-o situaţie fără precedent. Cu toate economiile epuizate şi fără a mai avea nicio încasare de la casele de asigurări de sănătate, farmaciile trebuie să se aprovizioneze cu medicamente pentru populaţie şi să plătească impozitele, TVA-ul, salariile, chiriile şi celelalte cheltuieli necesare funcţionării.
Astfel, o mare parte dintre farmacii, mai ales din mediul rural, sunt în stare de insolvenţă, fiind somate să îşi plătească datoriile către stat şi către furnizorii de medicamente. În această situaţie farmaciştii din ţară au anunţat că marţi şi miercuri se află în gravă japoneză şi cer Guvernului să găsească soluţii pentru evitarea falimentării farmaciilor şi continuarea asigurării medicamentelor către populaţie.
Potrivit Cristinei Iordăchel, preşedinte- director general al CAS Suceava, instituţia nu a fost înştiinţată oficial de reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor Suceava că ar exista o asemenea acţiune la nivelul judeţului Suceava, iar din discuţiile pe care le-a avut în cursul dimineţii cu furnizorii, rezultă că farmaciile vor elibera medicamente compensate şi gratuite.
„CAS Suceava este în grafic cu plăţile către farmacii, plăţi care s-au efectuat în contextul noilor modificări legislative, respectiv până la 90 de zile pentru medicamentele eliberate în cadrul programelor naţionale de sănătate şi până la 180 de zile pentru medicamentele compensate şi gratuite. Ultimele plăţi efectuate de CAS Suceava către farmacii pentru reţete compensate şi gratuite au fost pentru medicamente eliberate în cursul lunii iunie, următorul termen de plată fiind ianuarie 2010”, spune Cristina Iordăchel.
Aceasta mai precizează că, pentru medicamentele aferente programelor naţionale de sănătate -diabet, oncologie, transplant, plăţile se fac în continuare lunar.
Cristina Iordăchel recunoaşte că există unele disfuncţionalităţi în aprovizionarea farmaciilor cu medicamente, dar aceste disfuncţionalităţi sunt generate de faptul că distribuitorii solicită plata pe loc a acestor medicamente.
„La nivelul CAS Suceava nu a fost înregistrată, până în prezent, nici o plângere din partea asiguraţilor că nu li s-ar elibera medicamentele prescrise”, menţionează preşedintele – director general al CAS Suceava .
Acesta preciza luna trecută că CAS Suceava a primit în urma rectificării bugetare suma de 41.530.000 lei din care 7.700.000 credite bugetare şi 33.760.000 credite de angajament iar, pentru eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite au fost alocate credite de angajament în valoare de 22.224.000 lei, pentru a acoperi consumul până la finele anului 2009.
„Precizăm că valoarea orientativă de contract nu limitează eliberarea medicamentelor la nivelul oricărei farmacii aflate în contract cu CAS Suceava, în toate lunile anterioare aceasta fiind depăşită de majoritatea farmaciilor şi fiind decontată la consumul real, la termenele stabilite în contract”, a explicat Cristina Iordăchel.
Intră acum și în grupul de