Intră acum și în grupul de
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava încă îi aşteaptă pe medicii de familie din judeţ a căror dosare au fost validate pentru a fi incluşi în Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin din cadrul Programului naţional de prevenire şi control în patologia oncologică să vină la sediul instituţiei şi să semneze contractele. „Noi am contactat pe fiecare dintre medicii din tabelul transmis de Direcţie de Sănătate Publică Suceava. Deocamdată au venit 61 de medici de familie. Situaţia trebuie transmisă la Bucureşti. Noi mai aşteptăm să vină”, a declarat purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, un total de 75 de dosare ale medicilor de familie din judeţ au fost validate, tot atâta fiind depuse. Au mai fost declarate eligibile 12 cabinete de obstretică-ginecologie din judeţ în care se vor preleva probele ce vor fi analizate în 7 laboratoare, de asemenea validate în urma depunerii documentaţiei.
CAS nu încheie contracte şi cu laboratoarele ci doar cu medicii de familie, ginecologii fiind cei care vor avea relaţii contractuale cu laboratoarele.
În municipiul Suceava 11 medici de familie au fost incluşi în program şi 8 din zona rurală limitrofă, din Câmpulung Moldovenesc- 7 medici din municipiu şi 11 din rural, din Vatra Dornei – 9 din municipiu şi 7 din rural, din Rădăuţi 3 medici din municipiu şi 8 din rural, din Fălticeni 2 din municipiu şi 7 din rural, din oraşul Gura Humorului nici un medic de familie nu este interesat de acest subprogram, în schimb 2 medici din zona limitrofă sunt eligibili iar din oraşul Siret de asemenea nici un medic de familie nu şi-a depus dosar pentru subprogram.
În privinţa cabinetelor de obstretică, validate sunt cele ale medicilor Genu Vexler, Laura Coca, Ilie Merticariu, Dănuţ Dumitrache, Policlinica Bethesda şi Ambulatorul Spitalului Judeţean, toate din Suceava, cele ale medicilor Mioara Piticar şi Luminiţa Ciosnar din Câmpulung Moldovenesc, ale medicilor Anatol Godoroja şi Cecilia Maria Negrea din Vatra Dornei. În Fălticeni şi Rădăuţi probele vor fi prelevate în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor municipale.
Laboratoarele validate sunt cele aparţinând de dr. Andreia Botezan, Alexandrina Pascal şi Spitalul Judeţean din municipiul Suceava, Societatea civilă medicală „Radusan” Cluj Napoca, cele ale spitalelor din Fălticeni şi Rădăuţi şi SC Dorna Medical din Vatra Dornei.
Precizăm că judeţul Suceava are peste 280 de medici de familie.
Motivul principal invocat de medicii de familie care nu şi-au depus dosarele la DSP este suma mică, de numai 5 lei, pe care o primesc de la minister pentru fiecare formular completat, comparând cu 150 de lei, cât primeşte ginecologul, împreună cu anatomo-patologul.
Deosebirea este că, în timp ce primul are de completat un formular şi de consiliat, teoretic, pacienta asupra importanţei depistării precoce a bolii, în cadrul unui program de lucru separat de consultaţii, cei doi specialişti recoltează probele şi le lucrează efectiv, punând diagnosticul.
Totuşi Ministerul Sănătăţii nu a precizat când vor ajunge în teritoriu banii pentru acest program.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, asigurate sau nu, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, au posibilitatea de a beneficia de consiliere şi consult gratuit la un medic specialist de obstretică şi ginecologie în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin. Este vorba despre un program de screening pentru cancerul de col uterin, scopul fiind prevenirea şi combaterea acestei afecţiuni maligne, care în cele mai multe cazuri nu are simptomatologie, iar când aceasta apare deja este în stadii avansate cu şanse reduse de vindecare.
Obiectivele specifice ale acestui program sunt depistarea bolii în stadii cât mai incipiente, atunci când şansa de vindecare este crescută şi urmărirea şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către serviciile de specialitate. Depistarea precoce activă a cancerului de col uterin se va face prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş- Papanicolau, o metodă noninvazivă şi specifică depistării cancerului de col uterin.
Testarea se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 ani, numai dacă acestea au ultimele trei examene citologice Babeş–Papanicolau normale.
Programul de screening pentru cancerul de col uterin durează patru ani, interval în care femeile vor face trei teste Babeş -Papanicolau, iar dacă toate trei ies negativ atunci sucevencele sunt excluse din categoria cu risc.
Intră acum și în grupul de