Intră acum și în grupul de
În municipiul Rădăuți au apărut primele cuiburi de cărți montate de membrii clubului de lectură „BookHaos Society”.
Potrivit unui comunicat al clubului, cuiburile de cărți au fost nu doar montate, ci și realizate de membrii clubului. Astfel, cele două cuiburi au fost montate la finalul săptămânii trecute, în Parcul „Bogdan Vodă” și în parcul central din Rădăuți.
„Dacă treceți prin cele două parcuri, vă încurajăm să împrumutați o carte din căsuțele amplasate și să contribuiți la a îmbogăți rezerva cuibului de lectură. În viitor plănuim să extindem proiectul Cuiburi de cărți și să înfrumusețăm cu cât mai multe cărți orașul Rădăuți”, relatează sursa citată.
În acest context, membrii clubului îi invită pe toți doritorii să participe la întâlnirile lunare ale clubului de lectură. În fiecare lună se stabilește cartea pe baza căreia se vor purta discuțiile în cadrul întâlnirilor, orice membru putând să facă propuneri. Detalii, aici.
Cine sunt oamenii din spatele proiectului?
Fondatorii clubului de lectură sunt: Naomi Baciu (student la The University of Manchester), Tabita Juravle (proaspăt absolvent al Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi”) și Viorel Hurjui (profesor de limba engleză). Însă, echipa ce a făcut proiectul “BookHaos Society” este mult mai extinsă decât atât. Printre susținătorii activi ai clubului de lectură se numără: Luca Ciubotaru (președintele Asociației Rădăuțiul Civic), Dana Cernăucean, Ana-Maria Lavric-Paraschi, Dana Haiura, Anamaria Cernovschi, Mihaela Manoli.
Care a fost scânteia clubului de lectură?
În vara anului 2019, comunitatea rădăuțeană a făcut cunoștință cu proiectul “BookHaos Society”. Cu un nume sofisticat pentru un simplu club de lectură și cu o idee îndrăzneață, o mână de oameni, membri în Asociația Rădăuțiul Civic, au avut intenția de a promova lectura în rândul rădăuțenilor.
Cum se desfășoară întâlnirile?
Inițial, întâlnirile clubului de lectură se desfășurau în aer liber timp de două ore. În prima parte a întâlnirilor se adunau cât mai mulți cititori în parc și citeau nestingheriți fără să apeleze la distragerile tehnologice. În a doua parte fiecare își punea imaginația la încercare. De la jocuri de cunoaștere până la discuții aprinse despre cărțile citite.
Ulterior, din cauza contextului epidemiologic, echipa coordonatoare a clubului de lectură a fost provocată să se adapteze. Astfel, întreaga activitate a fost transferată în mediul online, folosind, atât pagina de facebook ca mijloc de comunicare cu cititorii, cât și platforma Zoom ca modalitate de întâlnire. În prezent, întâlnirile durează aproximativ o oră, iar în cadrul acestora dezbatem pe baza cărților citite.
Intră acum și în grupul de