Intră acum și în grupul de
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, referindu-se la faptul că persoanele afectate de HIV/SIDA nu primesc tratamentul intergal, că „este vorba de o proastă gestionare a fondurilor la nivel de Casă de Asigurări de Sănătate”, având în vedere că se cunoaşte numărul exact al acestor bolnavi şi se poate estima corect câţi bani trebuie alocaţi. „Nu trebuie să ne batem joc de aceşti năpăstuiţi. CAS trebuie să asigure tratamentul complet. Casa are vină importantă pentru această situaţie. În această bătaie de joc pe banii publici, CAS are o vină”, a afirmat Alexandru Lăzăreanu adăugând Secţia de boli infecţioase din Spitalul judeţean nu primeşte banii la timp.
„Când ni s-a semnalat că sunt probleme am trimis ministerului adrese prin care i-am informat şi atunci s-a văzut că s-au găsit rezolvări, dar noi nu putem supraveghea tot timpul o instituţie care nu-şi face treaba”, a explicat şeful DSP Suceava cu referire la CAS.
Răspunsul CAS Suceava nu a întârziat să apară. Preşedintele-director al CAS Suceava a comunicat vineri, că bugetul alocat Programului naţional de tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţii HIV/SIDA, în anul 2008 a fost de 3.310.000 lei, iar în anul 2009, până în momentul de faţă, bugetul alocat a fost de 3.882.000 lei, înregistrând o creştere de 551.000 lei.
„Coordonatorul de program, respectiv doamna dr. Corina Stănescu înaintează CAS Suceava un necesar de buget pe care în continuare CAS Suceava, fără a opera modificări, îl înaintează Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care, la rândul ei, îl înaintează Ministerului Sănătăţii, deoarece nivelul de finanţare a programelor naţionale este stabilit de către MS. Cu alte cuvinte, practic, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, prin domnul dr. Lăzăreanu, ca reprezentant al MS în teritoriu şi coordonatorul de program doamna dr. Corina Stănescu, „gestionează” această finanţare”, a ţinut să precizeze Cristina Iordăchel, cu menţiunea că toate cererile pe care CAS Suceava le-a primit în cursul anului de la coordonatorul de program au fost înaintate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
„După ce primim de la CNAS bugetul alocat judeţului Suceava pentru tratamentul bolnavilor de SIDA încheiem contracte cu Spitalul Judeţean Suceava, în care se precizează plăţile lunare pe care CAS Suceava le face pentru acest program. Coordonatorul de program este cel care stabileşte tipul şi numărul de medicamente pe care spitalul le achiziţionează pentru acest program şi poate face comenzi, din punct de vedere legal, la nivelul bugetului alocat pentru întreg anul respectiv. Cu alte cuvinte, coordonatorul de program îşi gestionează fondurile. Acest lucru este foarte bine cunoscut atât de domnul dr. Lăzăreanu, care a lucrat ani de zile în cadrul CAS Suceava, cât şi de doamna dr. Corina Stănescu, care a coordonat întotdeauna acest program şi care a putut face comenzi în valoare de 331.000 lei în luna octombrie, faţă de 236.000 lei stipulaţi ca şi plăţi în contractul pentru luna menţionată, deoarece s-a putut încadra în bugetul anual”, susţine preşedintele CAS Suceava.
Cristina Iordăchel a mai spus că instituţia este ordonator secundar de credite şi nu are dreptul legal de a face virări de fonduri între diferitele programe naţionale de sănătate şi diferitele tipuri de asistenţă medicală, toate solicitările fiind adresate spre aprobare ordonatorului principal de credite, respectiv CNAS.
„Faţă de o medie lunară de finanţare de 236.000 lei în trimestrele II şi III, sumele alocate acestui program sunt de 472.125 lei în luna noiembrie şi 501.000 lei pentru decembrie. Sumele alocate lunii decembrie sunt credite de angajament cu plata în anul 2010. Aceste sume au fost alocate imediat după ce au fost primite prin rectificare de buget de la CNAS. Referitor la subfinanaţarea acestui program, coordonatorul de program trebuie să semnaleze acest fapt comisiilor de specialitate ale MS prin DSP, în timp ce CAS Suceava face aceste demersuri către CNAS”, precizează Cristina Iordăchel, adăugând că dr. Corina Stănescu a luat la cunoştinţă în cursul anului, de fiecare dată, că demersurile către CAS Suceava privind finanţarea au fost înaintate către CNAS.
„Prin urmare, ambele persoane care ne-au adus acuzaţii de „proastă gestionare” cunosc faptul că nu preşedintele unei case judeţene de asigurări de sănătate stabileşte nivelul de finanţare al unui program naţional, ci Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Toate programele naţionale de sănătate au nişte indicatori de finanţare -un preţ de cost pe pacient de care MS şi CNAS ţin cont în repartizarea sumelor către judeţe. În acest context, considerăm nereală şi chiar răuvoitoare afirmaţia domnului director Lăzăreanu privind proasta gestionare. Solicităm domniei sale să prezinte public ce demersuri a iniţiat către MS pentru suplimentarea finanţării, în timp ce vom prezenta şi noi toate aceste demersuri”, a afirmat preşedintele CAS Suceava.
Intră acum și în grupul de