Intră acum și în grupul de
Campania de vaccinare a elevelor din clasele a VI-a şi a VII-a, împotriva virusului HPV ce provoacă apariţia cancerului de col uterin, în judeţul Suceava nu a debutat în data de 23 noiembrie, cu prima etapă, aşa cum era programat, deoarece Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu a intrat atunci în posesia serului. Dozele de vaccin au fost transmise de la Bucureşti de-abia pe data de 25, iar majoritatea şcolilor nu au avut când să se organizeze şi să înceapă inocularea serului din cauza minivacanţei impuse de concediul forţat al cadrelor didactice şi de Ziua Naţională.
În acest context, Campania de vaccinare a fetelor împotriva virusului HPV s-a transformat într-un nou fiasco la Suceava, unde serul a ajuns cu întârziere în şcoli, iar mulţi dintre părinţi nu şi-au dat nici de această dată acordul pentru imunizare.
Luni ar fi trebuie să se încheie prima etapă de imunizare, în cadrul căreia elevele ar fi urmat să primească doza numărul unu de vaccin, din cele trei, însă în majoritatea unităţilor de învăţământ nici nu a început. În cele câteva şcoli care au reuşit totuşi să se pregătească pentru vaccinare, serul a fost respins de mulţi dintre părinţi, aceştia refuzând pentru a doua oară imunizarea, din acelaşi motiv ca şi prima dată, şi anume lipsa de informare.
„Încă nu am o situaţie exactă, dar semnalele nu sunt bune. Unele şcoli au început deja vaccinarea, altele încep miercuri, dar cert este că până acum mulţi dintre părinţi nu şi-au dat acordul”, a declarat şeful DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.
În judeţ, proximativ 8.900 de eleve, din 466 de clase a VI-a şi 418 de clase a VII-a sunt eligibile pentru vaccinul împotriva cancerului de col uterin. Pe 23 noiembrie, fetele ar fi trebuit să primească prima doză de vaccin, urmând ca în lunile ianuarie şi mai anul viitor să primească a doua şi respectiv a treia doză. În 2008, din cele 4.430 de fetiţe din judeţul Suceava care ar fi trebuit vaccinate în cadrul campaniei, doar 49 au primit toate cele trei doze de vaccin, cu acordul părinţilor.
Startul ratat nu face decât să demonstreze că temerile exprimate cu diverse ocazii de medicii de familie, cum că această campanie riscă să aibă aceeaşi soartă nefericită ca prima, din cauza unei strategii greşit concepute şi ineficient puse în practică, au fost pe deplin justificate.
Programul de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a fost lansat după ce un sondaj de opinie efectuat de Ministerul Sănătăţii a arătat că mai mult de jumătate dintre părinţii fetelor de clasele a VI-a şi a VII-a ar fi de acord cu imunizarea.
Vaccinul nu este obligatoriu, dar este ferm recomandat de specialişti.
Intră acum și în grupul de