Intră acum și în grupul de
Prefectura Suceava informează că, în data de 7 septembrie, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul căreia a fost analizată pregătirea școlilor din județ pentru noul an școlar.
Concret, s-a pus accent pe particularitățile epidemiologice din ultimele 14 zile ale fiecărei școli din județ în parte, precum și pe analiza privind concordanța scenariilor propuse de consiliile de administrație ale unităților de învățământ cu criteriile epidemiologice clar stabilite de autoritățile centrale.
Pentru majoritatea școlilor din județ se propune scenariu verde, cu participarea tuturor elevilor la ore
Cel mai important subiect al ședinței a fost prezentat de inspectorul școlar general Grigore Bocanci. El a prezentat analiza fundamentată pe situația epidemiologică actualizată la nivelul fiecărei localități din județul Suceava transmisă de DSP Suceava.
Astfel, unitățile de învățământ din 95 de localități sucevene propun aplicarea scenariului verde de funcționare, iar unitățile de învățământ din 19 localități din județ au înaintat propuneri de a funcționa în scenariul galben.
Bocanci a precizat că toate scenariile transmise de unitățile de învățământ din județ vor fi verificate și validate până pe data de 10.09.2020, când va fi adoptată Hotărârea CJSU Suceava în acest sens.
În acest context, prefectul județului Suceava a subliniat importanța organizării festivităților pentru începerea anului școlar cu respectarea prevederilor legale privind numărul de participanți și a măsurilor sanitare preventive.
Scenariile de funcționare a școlilor sucevene
De menționat că Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis către Inspectoratul Școlar Județean Suceava situația epidemiologică la nivel județean, care la rândul său a retransmis-o către conducerile unităților școlare, pentru a adopta în baza criteriului epidemiologic unul din cele trei scenarii:
- Scenariul 1 înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor si elevilor în unitățile de învățământ cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
- Scenariul 2 înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu).
- Scenariul 3 înseamnă participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
Sursa citată explică faptul că, pentru localitățile unde rata incidenței este sub 1/1000 de locuitori se poate opta între scenariul 1 sau scenariul 2. Pentru localitățile unde rata este între 1 și 3 la 1000 de locuitori se alege scenariul 2. Pentru localitățile unde rata depășește 3 la 1000 de locuitori se alege scenariul 3.
Prorectorul USV, recomandări privind fluidizarea circuitului informațional între autorități și instituții de învățământ
La ședința CJSU a participat și prorectorul USV, Mihai Dimian. El a prezentat o analiză detaliată a măsurilor întreprinse de USV pentru a asigura derularea cursurilor în condiții de siguranță pentru studenții, cadrele didactice și personalul auxiliar al universității pentru anul universitar 2020/2021.
Totodată, Dimian a prezentat și câteva recomandări privind procedurile de lucru interinstituționale care să fluidizeze circuitul informațional între autoritățile cu atribuții în gestionarea crizei Covid-19 și unitățile de învățământ preuniversitar și universitar, cu scopul de a asigura cele mai sigure condiții pentru începerea anului școlar și prevenirea răspândirii Covid-19.
Videoconferința cu directorii școlilor din județ
Prefectura Suceava informează că după ce au fost puse la punct subiectele de mai sus, la sediul Ispectoratului Școlar Județen Suceava a avut loc o videoconferință cu toți directorii unităților de învățământ din județ în vederea pregătirilor pentru începerea noului an școlar în conformitate cu normele în vigoare.
Concret, au fost aduse în discuție probleme punctuale și particularități privind modul de aplicare a măsurilor conform ghidului comun al MEC și Ministerului Sănătății privind măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar în perioada pandemiei Covid-19, parte dintre ele fiind soluționate în timpul videoconferinței.
În cazul problemelor ce necesitau o analiză amănunțită s-a decis abordarea individuală pe parcursul verificării și validării scenariilor propuse, cu aplicarea unor soluții specifice, adaptate cerințelor, în vederea soluționării acestora.
Primarul Ion Lungu a vorbit despre măsurile întreprinse de municipalitate
Tot în cadrul ședinței CSJU, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat succint măsurile întreprinse de municipalitatea suceveană pentru începerea în condiții de siguranță a noului an școlar precum și stadiul în care se află procedurile de achiziție a materialelor necesare.
Prefectura Suceava mai menționează că la ședință au participat prefectul și subprefecții județului Suceava, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Viorel Seredenciuc, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava col. Costică Ghiață, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava dr. Dinu Sădean, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean comisar șef Adrian Buga și inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava col. Mihai Lungu. La ședință au fost invitați să participe reprezentantul Senatului Universității Ștefan cel Mare Suceava, prorectorul Mihai Dimian, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean prof. Grigore Bocanci și primarul municipiului Suceava Ion Lungu.
Intră acum și în grupul de