Intră acum și în grupul de
Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava este nemulţumită de lipsa de responsabilitate de care au dat dovadă pădurarii ocolului Marginea după organizarea unei vânători în care au fost împuşcate mai multe vulpi. Directorul coordonator al DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, incriminează faptul că nu au fost aduse probe de la toate vulpile, ulterior una din vulpi dovedindu-se a fi turbată, în urma analizelor.
Potrivit şefului DSVSA Suceava, duminică, a fost organizată o vânătoare pe Fondul de Vânătoare 33 Codrii Voievodesei din cadrul Ocolului Silvic Marginea unde au fost împuşcate 4 vulpi, din care numai de la două au fost trimise probe de laborator pentru diagnosticul rabiei, luni, în jurul orei 15.
O probă a fost diagnosticată pozitivă iar în urma anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial zonal, dr. Leon Postolache Laurenţiu s-a constatat că de la două vulpi nu s-au trimis probe pentru diagnosticul rabiei motiv pentru care s-a luat măsura trimiterii urgente a probelor pentru laborator şi de la acestea, pe data de 2.12.2009 . Aceste probe au ajuns la DSVSA Suceava cu întârziere pe data de 3.12.2009, în jurul orei 13. Una din aceste două vulpi a fost diagnosticată pozitivă pentru rabie pe data de 4.12.2009”, declară Petrea Dulgheru.
Acesta a menţionat că cei care au avut obligaţia trimiterii urgente a probelor, respectiv responsabilii din partea Fondul de Vânătoare 33 Codrii Voievodesei au întârziat aducerea urgentă a probelor cu o zi şi jumătate în primul caz şi cu o întârziere de 4 zile în al doilea caz. În acest timp cadavrele vulpilor au fost manipulate de mai multe persoane care au efectuat vânătoarea şi de alte persoane care urmează a fi identificate, motiv pentru care a fost anunţată Direcţie de Sănătate Publică Suceava pentru a lua măsurile corespunzătoare.
„Atragem atenţia încă odată pentru iresponsabilitatea de care dau dovadă persoanele care ating cadavrele fără a fi protejate, care le jupuiesc pentru a-şi însuşi pieile, înainte de a cunoaşte rezultatul analizelor pentru diagnosticul rabiei, expunându-se unui risc foarte mare de contaminare. Facem din nou apel la toate persoanele din judeţ, în special la copii, să nu atingă, să nu jupuiască şi să nu ia în nici un fel contact cu acestea, având obligaţia de a anunţa urgent medicul veterinar competent teritorial”, spune Petrea Dulgheru.
Vânătoarea vulpilor în scop de diagnostic va fi inclusă în Programul strategic al acţiunilor sanitare veterinare pe anul 2010, susţine şeful DSVSA Suceava, toate vulpile vânate trebuind să fie diagnosticate pentru prezenţa rabiei.
„Până în prezent în cursul anului 2009, au fost diagnosticate 23 de cazuri de rabie, dar suntem siguri că foarte multe cadavre, în special de vulpi găsite moarte sau împuşcate nu au fost aduse la DSVSA Suceava pentru a se stabili diagnosticul pentru rabie, ceea ce constituie o mare eroare şi un pericol epidemiologic major”, a ţinut să precizeze Petrea Dulgheru.
Intră acum și în grupul de