Intră acum și în grupul de
Număr alarmant de cazuri noi a bolilor de care suferă sucevenii
„Lumea suferă de foarte multe afecţiuni, dar ce-i mai grav este că nu se prezintă la primele semne, tratamentul fiind luat tardiv şi costurile cresc odată cu gravitatea cazului”, a declarat la începutul anului directorul DSP, dr. Alexandru Lăzăreanu. Bolile cardiovasculare sunt cap de afiş printre celelalte boli, ca număr de bolnavi, pe locul doi este diabetul, boală care a răpus, în 2008, 377 de suceveni, iar pe locul trei sunt cirozele şi afecţiunile hepatice.
Două spitale din judeţ se pot prăbuşi oricând
În judeţul Suceava există mai multe spitale care prezintă risc în exploatare în cazul producerii unor calamităţi, cutremure, inundaţii, incendii din cauza vechimii construcţiilor ce trebuie consolidate. Directorul DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu a declarat în luna aprilie că în această situaţie se află spitalele municipale Vatra Dornei şi Fălticeni a căror clădiri au o vechime de peste 100 de ani, imobilele trebuind consolidate consolidate, însă pentru realizarea unor astfel de lucrări sunt necesare mai multe fonduri decât dacă s-ar construi alte clădiri noi, care ar putea să aibă circuite funcţionale specifice desfăşurării unei activităţi medicale.
În premieră, 11 copii aflaţi în plasament la asistenţi maternali, în excursie
La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Suceava manifestările dedicate zilei internaţionale a copilului au început mai devreme. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Lenţa, în zilele de 09-10 mai 2009 Serviciul asistenţă maternală a organizat o excursie. Astfel, 11 copii aflaţi în plasament la asistenţii maternali profesionişti din oraşul Siret, împreună cu 3 asistenţi sociali, au vizitat mai multe obiective turistice, printre care Cetatea Neamţului, mănăstirile Secu, unde au fost şi cazaţi copiii şi unde li s-a oferit şi masa, Sihăstrie, Sihla, Agapia, Peştera Sf. Teodora, Schitul Sf. Petru Vodă şi Casa Memorială „Ion Creangă”.
Medicamentul nu este un lux, ci o necesitate
Cabinet de endoscopie digestivă ultramodern, în cadrul Secţiei de Chirurgie a Spitalului Judeţean
Secţia de Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou „Suceava are din luna iulie un cabinet de endoscopie digestivă dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Proiectul acestui cabinet a fost iniţiat de dr. Sorin Hîncu, şeful secţiei de chirurgie, iar de amenajare s-a ocupat gratuit firma SC ART Ambient din Fălticeni, aparatura în valoare de 35.000 de euro fiind achiziţionată din veniturile obţinute de spital, din studiile clinice realizate de secţiile Cardiologie, Oncologie, Diabet zaharat şi, Pneumoftiziologie.Noul cabinet este administrat de chirurgie, dar deserveşte toate secţiile spitalului şi Ambulatoriul, acesta din urmă contra cost.
Fătul născut în toaleta Spitalului Siret a murit din cauza unei hemoragii provocată de nelegarea ombilicul
În urma examinării de către medicii legişti a trupului fătului găsit mort în dimineaţa zilei de 30 august 2009, într-o toaletă a Spitalului Siret s-a constatat că decesul a survenit în urma hemoragiei externe prin „nelegaturarea cordonului ombilical şi neacordarea primelor îngrijiri”. Fătul, de sex masculin, era născut la termen şi sănătos clinic cântărind 2,940 kg. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Elena Prelipcean, în vârstă de 43 de ani, din Siret, mamă a patru copii, internată în spitalul orăşenesc din localitate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a născut un copil, acesta fiind găsit mort în toaleta de pe holul spitalului. Femeia susţine că nu ştia că este însărcinată şi nici măcar nu şi-a dat seama că a născut copilul în WC.
Malaezia, interesată să investească în noul campus studenţesc ce se va construi la Moara
Realizarea celui de al doilea campus universitar sucevean necesită o investiţie de 250 milioane de euro. Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Adrian Graur a declarat marţi, 29 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă că România nu îşi poate permite realizarea celui de al doilea campus şi nici nu se ştie când va putea de aceea se încercă atragerea de fonduri europene. Acesta a mai spus că există investitori interesaţi de campus, şi a dat exemplul Malaeziei, care doreşte să investească în campusul II, în cercetare.
Sub 1 la sută din cadrele didactice din judeţ sunt necalificate
IŞJ Suceava a încheiat la sfârşitul lunii octombrie 2009 verificarea pe zone a încadrărilor, cea mai importantă concluzie fiind aceea că 99 % dintre cadrele didactice din judeţ sunt calificate. „Avem cadre fără studii corespunzătoare în zonele izolate şi greu accesibile, dar şi acestea sunt în curs de calificare”, declara la acea vreme şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete. Acesta a dat ca exemplu localităţi precum Izvoarele Sucevei, Brodina de Sus, Ulma şi Valea Poenii, precizând că cele mai deficitare disciplinele biologie, matematică şi învăţători.
Alexandru Lăzăreanu, repus de instanţă în funcţia de şef al DSP Suceava
Fostul director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava (DSP), dr. Alexandru Lăzăreanu şi-a redobândit în instanţă funcţia. La începutul lunii noiembrie, acesta a câştigat în instanţă suspendarea ordinului prin care a fost demis. Mai exact, Curtea de Apel Suceava a decis suspendarea ordinului de revocare din funcţie până la judecarea procesului prin care el contesta decizia de revocare. Alexandru Lăzăreanu a spus că va informa ministerul de decizia instanţei prin care va trebui repus în funcţie. Hotărârea este una executorie. Lăzăreanu a fost revocat din funcţie, la numai 4 luni de la concursul în care a fost declarat admis pe post, începând cu 13 octombrie, pe baza referatului Comisiei de evaluare a activităţii manageriale a directorilor coordonatori ai direcţiilor de sănătate publică judeţene, constituită la nivelul Ministerului Sănătăţii.
Limba română, în cădere liberă după ce analfabetismul funcţional este prezent la jumătate din elevii de gimnaziu
Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava va demara un proiect de cercetare prin care să semnaleze, pe de o parte, schimbările survenite în limba română în ultimii 20 de ani, în spaţiul românesc şi în alte spaţii locuite de nativi români, precum Ucraina şi Republica Moldova. Potrivit decanului Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, prof. univ. dr. Rodica Nagy, ca cercetarea să fie relevantă, trebuie să nu omită nici un segment din traseul formativ al tinerilor şi să aibă în vedere asigurarea continuităţii prin monitorizarea corelării programelor la limba română de la ciclul primar până la cel liceal.
Interimat la toate spitalele din judeţul Suceava
Toate unităţile spitaliceşti din judeţ sunt conduse în prezent de directori interimari, întrucât unora le-a expirat mandatul, iar câţiva au fost numiţi cu delegaţie. Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu majoritatea directorilor ocupaseră postul de manageri în urma concursului din 15 decembrie 2006, mandatul expirând după 3 ani, pe 15 decembrie 2009. În această situaţie, şeful DSP a anunţat Ministerul Sănătăţii care, la mijlocul lunii decembrie a dat ordin de numire cu titlu interimar a directorilor respectivi, până la organizarea unui concurs.
A fost inaugurat Complexul de Nataţie şi Kinetoterapie al Universităţii sucevene!
Noul Complex de Nataţie şi Kinetoterapie al Universităţii sucevene, investiţie de aproximativ trei milioane de euro, a fost inaugurat, la finele lunii noiembrie, în prezenţa fostului ministru al Educaţiei, deputatul Cristian Adomniţei. Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, a declarat că noul Complex de Nataţie şi Kinetoterapie este unul din cele mai moderne din România ce dispune de 10 laboratoare de kinetoterapie şi un bazin de înot cu şase culoare, cu o lungime de 26 de metri, o lăţime de 14 metri şi o adâncime cuprinsă între 2,6 şi 3,1 metri, având o platformă reglabilă.
Cel mai puternic supercalculator din învăţământul universitar românesc, lansat de Universitatea „Stefan cel Mare”
Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor a Universităţii „Ştefan cel Mare” a lansat la mijlocul lunii decembrie 2009 cel mai puternic supercalculator din învăţământul universitar românesc. Potrivit decanului facultăţii, prof. univ. dr. Gheorghe Pentiuc, supercalculatorul (cluster hibrid), cu o capacitate de stocare de 7 TB, a fost realizat timp de 2 ani de specialiştii facultăţii sucevene, împreună cu firma Assist, societate care a furnizat şi echipamentul, în cadrul unui grant câştigat de universitate prin programul „Capacităţi de cercetare”.
Gripa nouă asociată cu alte boli a ucis 8 suceveni
În 2009, numărul deceselor cauzate de gripa porcină în judeţ a ajuns la 8, ultimele două având loc în săptămâna premergătoare sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre o femeie de 52 de ani, din zona Humorului ce suferea şi de etilism cronic, tabagism ce a murit pe 22 decembrie şi un bărbat de 42 de ani, dintr-un sat de pe lângă Fălticeni, cu boli cronice asociate care a decedat pe 23 decembrie. Primul deces prin gripă nouă din ţară a fost înregistrat în 20 noiembrie 2009, la un bărbat din Siret, în vârstă de 43 ani. Următoarele două decese din judeţ au fost consemnate în prima săptămână a acestei luni, la o femeie de 36 ani, din zona Rădăuţi şi la un bărbat de 37 ani, din Fălticeni.
Intră acum și în grupul de