Intră acum și în grupul de
Deşi la începutul anului şcolar IŞJ Suceava a fost obligat de minister să facă disponibilizări în şcolile sucevene, măsura se repetă. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a aprobat în cadrul comisiei paritare setul de propuneri de reducere a cheltuielilor şi implicit a numărului de posturi din învăţământul sucevean, potrivit OUG 114/2009. Potrivit IŞJ Suceava, în cadrul şedinţei au fost analizate măsurile propuse de minister şi a rezultat că, prin aplicarea lor, la nivel de judeţ, ar rezulta o reducere de 180 de norme. În aceste condiţii, pentru încadrarea în cifra respectivă -504 norme s-au propus şi alte măsuri.
Mai exact, s-a propus efectuarea orelor de educaţie fizică, la clasele I-IV, de către învăţător, cu excepţia unităţilor de învăţământ cu titulari pe post. O altă măsură propusă constă în neaprobarea claselor cu predare intensivă la limbi străine şi informatică şi la clasele bilingve în care ar urma să se studieze pe grupe. În acest caz se doreşte studierea acestor specializări pe clase întregi şi nu pe grupe, urmând ca numărul de ore să rămână acelaşi, drept urmare elevii nu ar avea de suferit. D
e asemenea, IŞJ Suceava a propus desfiinţarea unor unităţi de învăţământ gimnaziale aflate la distanţa de până la 5 km de o unitate care ar putea prelua elevii şi reducerea unor posturi didactice auxiliare şi posturi nedidactice pe baza unor normative emise de minister.
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a solicitat recent inspectorilor şcolari să analizeze posibilele măsuri de optimizare a reţelei şcolare, în vederea utilizării eficiente a resurselor umane, materiale şi financiare pentru încadrarea în numărul maxim de posturi alocat judeţului pentru anul şcolar 2010-2011.
Conform Ministerului Educaţiei, după tăierea celor 15.000 de posturi la nivel naţional o variantă ar fi ca profesorii rămaşi să predea mai multe ore. În unele şcoli ar putea fi comasate clasele, astfel ca din trei clase cu câte 20 de elevi să se facă două clase a câte 30 de elevi, număr maxim prevăzut de lege.
O altă variantă propusă este ca directorii şcolari să nu mai fie degrevaţi de ore şi să predea maxim nouă ore pe săptămână, în condiţiile în care în momentul de faţă predau între zero şi patru ore.
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat la finalul anului trecut, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern, cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, echivalentul a 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape.
Numărul maxim de posturi finanţat pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 ar putea fi redus la nivelul judeţului Suceava cu 504, începând cu 1 septembrie.
O asemenea măsură a fost impusă şi anul trecut.
La sfârşitul lunii iulie, IŞJ Suceava a primit o adresă de la Ministerul Educaţiei prin care se preciza că pentru anul şcolar 2009-2010 sunt aprobate doar 11.155 posturi din cele 11.868 existente şi că rămâne la decizia inspectoratului cum vor proceda în privinţa celor 713 posturi pentru care ministerul nu va mai aloca bani.
Măsura a afectat inclusiv IŞJ. Un număr de 3 norme întregi şi 6 jumătăţi de normă au fost tăiate de către Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării din organigrama IŞJ Suceava, la începutul acestui an şcolar. Astfel s-a renunţat la un post de referent de specialitate cu studii superioare de la compartimentul tehnic, un post la limba ucraineană, un post compartiment educativ şi câte o jumătate de post consilier juridic, inspector matematică, inspector curriculum la decizia şcolii, învăţământ particular, învăţământ special şi inspector management şi asigurarea calităţii.
Intră acum și în grupul de