Intră acum și în grupul de
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava au anunţat miercuri, rezultatele studiului sociologic „Agresivitatea în Şcoală. Tendinţe în manifestări”, care vizează aspecte relevante la nivelul vieţii comunităţii şcolare din judeţul Suceava. Potrivit inspectorului Ileana Iacob, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii al IPJ Suceava, a precizat că studiul surprinde evidenţierea cauzelor şi condiţiilor favorizante formării comportamentului agresiv la tineri, identificarea factorilor obiectivi şi subiectivi ce produc violenţă atât ca fenomen de grup, cât şi ca manifestare specifică a conduitei individuale şi s-a desfăşurat în perioada octombrie – decembrie 2009.
„Metodele de investigare a fenomenului au fost ancheta sociologică, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia şcolară din judeţul Suceava, atât din mediul urban cât şi din mediul rural, interviul de grup cu elevi şi interviu de grup cu profesori şi consilieri şcolari”, a declarat inspectorul Iacob, cu menţiunea că eşantionul pe care s-a lucrat a fost de 800 de persoane.
Potrivit studiului, cele mai frecvente forme de violenţă care au ca scenă de manifestare şcoala sunt cele verbale şi cele fizice. Astfel, 21 la sută dintre elevii cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani au suferit în ultimul an o formă de lovire, iar 51 la sută dintre aceştia au fost cel puţin o dată jigniţi în ultimul an. Conform opiniilor elevilor subiecţi ai cercetării, agresorii sunt de cele mai multe ori colegii, urmaşi de persoane necunoscute, şi apoi persoane cunoscute, din anturaj.
„În urma dezbaterilor cu elevii de liceu, sub eticheta „violenţă” am descoperit o diversitate de forme de conduită, care descriu sub aspectul intensităţii, o linie continuă. De la tachinări, jigniri, până la ameninţări, loviri. Am identificat în urma discuţiilor cu elevii un concept deosebit de interesant, şi anume violenţa ca distracţie, dar şi ca model de comunicare. La acest lucru au contribuit familia, şcoala, industria de divertisment, mass-media”, a explicat Ileana Iacob.
Potrivit acesteia, comportamentul violent al elevilor îşi poate avea originea şi în managementul defectuos al clasei şcolare. Indiferenţa profesorilor, favoritismele, aprecierile neobiective, intimidarea, ameninţarea şi chiar lovirea reprezintă în opinia elevilor suceveni intervievaţi cele mai importante modalităţi de manifestare a dispreţului faţă de elevi.
Şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat la sfârşitul prezentării rezultatelor studiului a spus că agresivitatea în şcoală a existat din totdeauna, dar de-a lungul timpului modul de manifestare s-a modificat. „În urma discuţiilor purtate cu diriginţii, care au avut ca temă la ore violenţa şi agresivitatea, au depistat o sumedenie de cauze”, a spus Petru Carcalete care a făcut şi o serie de sugestii, e la un program de educare a părinţilor, care în opinia sa este cel mai important, până la terapie comportamentală.
Potrivit statisticii IPJ Suceava, în judeţ violenţa în şcoli, în jurul acestora, infracţiunile comise de elevi sau asupra elevilor sunt într-un trend ascendent, anul trecut numărul acestor fapte fiind de 149 cu 54 mai mult faţă de anul 2008.
Intră acum și în grupul de