Intră acum și în grupul de
La Şcoala cu clasele I-VIII Vatra Moldoviţei, sâmbătă, va avea loc festivitatea de premiere a participanţilor la Concursul naţional de creaţie literară şi proiecte „ Dor de Eminescu”, aflat la a IV-a ediţie. Potrivit coordonatorului concursului, prof. Cristina Bândiu, acest proiect s-a născut din dorinţa de a contribui, măcar puţin, la îmbogăţirea spirituală a elevilor. „Răspunsul lor prompt a demonstrat că, dincolo de ritmul alert al cotidianului, avem încă nevoie de Eminescu. Pentru că Eminescu înseamnă sensibilitate, cultură, creaţie şi, nu în ultimul rând, poporul român. Scopul acestui concurs este de a pregăti elevii pentru provocările vieţii, vizând, în special, plăcerea de a citi, abilitatea de a comunica şi cultivarea gustului estetic” spune prof. Bândiu.
Elevii au fost puşi în situaţia de a cunoaşte şi de a aprecia autenticitatea şi originalitatea, formându-şi deprinderi de muncă în echipă şi dezvoltându-şi, astfel, competenţe reale de relaţionare.
Concursul vizează, în egală măsură, educarea respectului faţă de valorile naţionale şi ale comunităţilor din care elevii fac parte, prin implicarea în păstrarea şi promovarea acestor valori. Elevii au fost încurajaţi – în acest sens – să găsească soluţii inedite şi creative, prin exersarea capacităţii de exprimare orală şi scrisă.
„Unul dintre punctele tari ale acestui proiect este implicarea în activităţi a unui scriitor. În anul şcolar 2006-2007, am avut-o ca invitat special pe doamna Anica Facina, membru al Societăţii Scriitorilor Bucovineni; în anul şcolar 2007-2008 pe domnul profesor doctor Ion Filipciuc, membru al Uniunii Scriitorilor Români, iar în anul şcolar 2008-2009, an în care concursul a devenit interjudeţean, pe domnul Marin Toma, scriitor, redactorul revistei „Dor de dor”. Anul acesta invitatul special este domnul Liviu Clement, redactor-şef al cotidianului „Crai Nou” şi redactor al revistei „Bucovina literară”.” Menţionară coordonatorul concursului.
La ediţia din acest an, s-au încheiat parteneriate cu 30 de şcoli din 18 judeţe ale ţării. Parteneriatele au vizat nu numai participarea la cele trei secţiuni ale concursului, ci şi organizarea unor activităţi de lansare a proiectului în şcoli şi organizarea unor activităţi care să marcheze ziua de 15 ianuarie.
Fotografiile de la activităţile de lansare a proiectului, de la festivitatea de premiere şi de la activităţile dedicate lui Mihai Eminescu vor fi publicate pe blog-ul concursului (http://dordeeminescu.blogspot.com/ ) şi vor fi adunate apoi într-un album al proiectului.
La ediţia 2009-2010 a concursului, s-au înscris, la cele trei secţiuni, un număr de 320 de elevi de la 45 de şcoli din 24 de judeţe, astfel: secţiunea creaţie literară – număr total de participanţi: 153; secţiunea prezentări power-point (cu tema„Creaţie şi creator”) – 30 de prezentări ; 64 participanţi; secţiunea proiecte cu tema „Noi-Eminescu-Europa” – 20 de lucrări, 102 elevi participanţi.
„Trebuie spus că, printre şcolile participante, se numără şi Clubul Copiilor Târgu Neamţ, Palatul Copiilor Iaşi, Clubul Copiilor Târgu-Cărbuneşti, Gorj şi Palatul Copiilor Târgovişte, jud. Dâmboviţa. Se vor acorda premii constând în cărţi şi pachete cu dulciuri. Banii pentru premii vor fi obţinuţi din sponsorizări” a precizat prof. Cristina Bândiu cu menţiunea că, la festivitatea de premiere şi-au anunţat prezenţa elevi şi profesori de la şcolile partenere.
Intră acum și în grupul de