Intră acum și în grupul de
Tot mai mulţi suceveni sunt diagnosticaţi, lună de lună, cu diabet zaharat, numărul celor care suferă de această boală depăşind cifra de 18.500. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, cei mai mulţi, peste 13.500 au vârsta între 15 şi 64 de ani, cca. 4.750 au peste 65 de ani şi din nefericire în evidenţa medicilor sunt şi peste 100 de copii până la vârsta de 14 ani.
Majoritatea bolnavilor de diabet zaharat, potrivit reprezentanţilor DSP Suceava, provin din mediul urban. Dintre cei 18.500 de bolnavi care erau în evidenţă la sfârşitul anului, 3.000 erau dependenţi de insulină, ceilalţi aproximativ 15.300 fiind sub tratament medicamentos.
Medicii suceveni de specialitate spun că se confruntă cu o pandemie de diabet. Creşterea alarmantă a numărului de cazuri de diabet zaharat are la bază câţiva factori, în general, schimbările culturale rapide prin care trece populaţia, respectiv stresul adaptării la condiţiile sociale tot mai severe, la criza financiară, lipsa unui loc de muncă, îmbătrânirea populaţiei sau stresul cumulat, în special, din cauză că a scăzut natalitatea, creşterea urbanizării – stresul adaptării la viaţa de oraş, modificarea dietei – stresul alimentar, scăderea volumului de activitate fizică şi alte modificări nesănătoase ale comportamentului şi stilului de viaţă.
Diabetul zaharat defineşte un grup de boli metabolice caracterizat printr-un deficit de producere a insulinei. Rezultatul este creşterea glicemiei care duce la angiopatie prin afectarea ochilor, sistemului nervos şi rinichilor. Între simptome sunt urinarea excesivă, consum crescut de apă, creşterea poftei de mâncare şi scăderea în greutate, vindecare întârziată a unei răni, tulburări de vedere, infecţiile urinare repetate, amorţelile extremităţilor şi o stare de oboseală permanentă.
Intră acum și în grupul de