Intră acum și în grupul de
Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Suceava să transmită o situaţie a cazurilor persoanelor internate în spitalele din judeţ după ce au consumat plante etnobotanice, ierburi cu efect halucinogen. Urmare a acestui demers, Ministerul vrea să susţină un proiect de lege referitor la interzicerea consumului unor astfel de plante considerate fără risc, dar care au provocat unor tineri probleme serioase.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, bioing. Adrian Popescu în 2009 la Unitatea de Primire a Urgenţelor au fost semnalate 6 cazuri iar în secţia de medicină internă a ajuns un asemenea caz. „La Spitalul Judeţean ar fi 7 cazuri. Mai avem alte 4 cazuri în Câmpulung Moldovenesc, de tineri care au consumat şi au ajuns în spital fiind internaţi după consum”, a precizat Adrian Popescu.
Medicii suceveni spun că aceste plante sunt periculoase, deoarece provoacă modificări de comportament, agresivitate, agitaţie psiho-motorie, scăderea randamentului şcolar, dificultăţi de adaptare socio-familială.
Şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a declarat că nu se ştie cu exactitate numărul acestor magazine şi că nimeni nu are un control asupra lor. „Aceste magazine nu sunt verificate de nimeni în judeţ. Ele scapă. S-au strecurat printre legislaţie. Oamenii vin cu suferinţe acute şi trebuie luate măsuri. Eu consider că trebuie interzis. Aceste magazine nu comercializează doar plante etnobotanice ci pur şi simplu droguri”, a arătat Alexandru Lăzăreanu. Acesta a precizat că documentaţiile firmelor sunt legale dar nu se cunoaşte cine le-a dat autorizaţie de comercializare.
Deocamdată, din cauza unui vid legislativ, nici o instituţie din subordinea statului nu are competenţa legală să verifice magazinele care vând plante etonobotanice, având un cod CAEN care nu corespunde specificului activităţii lor.
„Spun că nu sunt pentru uz uman ci pentru aromoterapie. Eu nu ştiu să existe o instituţie care să facă aromoterapie. Ministerul Sănătăţii are în vedere să reglementeze care sunt plantele interzise. Cert este că e un mijloc foarte facil ca şi comerţul de ţigări, de a face bani, un pliculeţ ca cel cu seminţe care se pun primăvara în pământ costă 50 de lei, într-o cutie de pantofi ai plante de câteva sute de milioane”, a menţionat şeful DSP Suceava.
Referindu-se la cele 11 cazuri înregistrate în evidenţele spitalelor sucevene anul trecut, acesta a subliniat că probabil sunt mult mai multe, dar acestea au ajuns la spital.
Intră acum și în grupul de