Intră acum și în grupul de
Conform noilor reglementări, Şcolile de Arte şi Meserii (SAM) trebuiau să se transforme în licee tehnologice. Inspectorul şcolar general al IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că există SAM-uri în judeţ care nu s-au putut transforma deoarece au foarte puţini elevi, în schimb unitatea de învăţământ de la Marginea a devenit liceu.
„Comuna este una mare, are 10.000 locuitori. La noul liceu vor veni şi elevi din comunele din jur. Dar sunt în acelaşi timp şi SAM-uri ce nu s-au putut transforma în licee tehnologice. Au câţiva elevi, iar mulţi dintre ei nu vor să urmeze liceul din localitate”, a spus Petru Carcalete.
Cu o mare problemă se vor confrunta însă, unele licee deja existente care nu-şi vor realiza planul de şcolarizare, întrucât la anumite specializări nu vor exista opţiuni din partea elevilor, sau vor fi foarte puţine, conform sondajului efectuat de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava.
„Având câţiva elevi nu putem face o clasă. Apoi intervine şi problema salarizării, există pericolul ca la respectivele clase profesorii să nu poată fi salarizaţi dacă sunt puţini copii. Dacă numărul mediu de copii la clasă e mic, bugetul de personal nu se poate ridica la cerinţele de salarizare ale unui profesor, de aceea trebuie mers pe numărul maxim de elevi la clasă”, a explicat şeful IŞJ.
Intră acum și în grupul de