Intră acum și în grupul de
Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava reuşeşte cu greu să mai facă faţă numărului tot mai mare de suceveni care au nevoie de asistenţă medicală prespitalicească, în condiţiile în care are numai 11 medici, 36 de asistenţi medicali, 13 dispeceri şi 46 de ambulanţieri.
„Având în vedere că serviciile Ambulanţei sunt servicii strategice, politica de personal şi politica financiară ar trebui regândite, întrucât nevoile populaţiei faţă de asistenţa prespitalicească este în continuă creştere. Faptul că am intrat în UE, că este circulaţie liberă, că populaţia este informată, face ca apelurile către Serviciul Unic de Urgenţe 112 să crească. În condiţiile acestea uneori suntem puşi în imposibilitate de a ajunge la cazuri din cauza ambulanţelor şi a personalului insuficient”, a explicat managerul SAJ, Daniel Martiniuc.
Dacă anul trecut, până în septembrie, medicii şi asistenţii erau motivaţi să vină să lucreze peste program, fiindu-le plătite orele suplimentare, din octombrie situaţia s-a schimbat, acest timp nemaifiind remunerat.
Din cauza că din octombrie nu s-au mai plătit orele suplimentare, iar în noiembrie şi decembrie s-au dat şapte zile libere, doar pe hârtie, pentru că oamenii au venit normal la muncă, s-a ajuns în imposibilitatea de a le da liber aşa cum spune legea pentru orele lucrate în plus.
„În condiţiile acestea s-au adunat câte zece ture de 12 ore pentru fiecare asistent, asta însemnând zece zile de liber pentru fiecare. La 30 de asistenţi câţi avem numai la Suceava ar trebui să dăm 300 de ture libere în total. Pe cine punem în loc? Nu putem să îi obligăm pe oameni să vină la muncă, e dreptul lor la aceste zile libere pentru turele pe care le-au lucrat în plus şi după cum nu putem să le plătim orele suplimentare, aşa cum spune legea în următoarele 30 de zile, altă soluţie nu avem”, a explicat asistenta şefă Lidia Papuc.
Reprezentanţii SAJ povestesc că se confruntă cu zile în care sunt câte trei-patru transporturi medicale de la spitalele din judeţ către alte clinici din alte judeţe şi rămân în imposibilitatea de a asigura toate urgenţele din cauză că nu au suficiente ambulanţe, astfel că bolnavii sunt nevoiţi să ajungă la spital cu alte mijloace.
În general, medicii suceveni trimit bolnavii către clinicile din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Braşov iar aceste servicii sunt catalogate ca transporturi, Casa de Asigurări de Sănătate decontând aceste servicii pe km parcurs. Astfel, în staţie rămân prea puţine ambulanţe care să acopere toate solicitările pacienţilor.
Suceava are 22 ambulanţe de tip B, care sunt de urgenţă, dar la care nu este neapărat necesară prezenţa medicului, două de tip C tot pentru urgenţe, dar la care prezenţa medicului este obligatorie şi 28 autosanitare pentru transport.
DSP Suceava a cerut Ministerului Sănătăţii deblocarea a 20 de posturi de şofer, 10 medici şi 20 de asistente, pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
Intră acum și în grupul de