Intră acum și în grupul de
În condiţiile în care doi dintre medicii urgentişti ai Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava se pregătesc să plece din ţară pentru a profesa în străinătate, cei trei medici care vor rămâne nu vor reuşi să acopere liniile de gardă, dacă nu se fac noi angajări.
„Personalul de la UPU, datorită afluxului de persoane care vin, de ce la mai multe ori nejustificat pentru că nu înţeleg că trebuie să meargă mai întâi la medicul de familie, sunt suprasolicitaţi, nu mai rezistă şi pleacă. Mai este şi salarizarea. În străinătate pornesc de la un salariu de 5.000 euro. Ei merg să lucreze pe ambulanţă. Situaţia e paradoxală, noi nu avem medici pentru ambulanţele noastre, dar nu îi poţi ţine” a declarat şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu.
„Nu ştiu cum ne vom descurca, este inuman să asiguri asistenţă medicală, în zile cu 250 de pacienţi sau chiar mai mulţi, cu doar trei medici de urgenţă. Vom fi în imposibilitatea de a asigura liniile de gardă. Am anunţat conducerea Spitalului şi am făcut adresă la Ministerul Sănătăţii, iar secretarul de stat Raed Arafat ne-a asigurat că se va organiza un concurs pentru a angaja noi medici, însă nu ştim când”, a spus Liviu Cîrlan, şeful UPU Suceava.
Situaţia în care se află medicii de urgenţă suceveni este uneori greu de imaginat. Ziua de luni este pentru medicii de la Urgenţe poate cea mai grea zi din săptămână, deoarece pacienţii preferă să rabde durerea în week-end şi se prezintă lunea la UPU, când medicii sunt extrem de aglomeraţi. În aceste condiţii, cei care au de suferit cel mai mult sunt pacienţii care au de aşteptat ore întregi în astfel de zile, cu foarte multe cazuri grave. Din lipsa personalului medical, pacienţii care nu au afecţiuni care să le pună viaţa în pericol sunt obligaţi să aştepte până ce medicii îi rezolvă pe cei în stare foarte gravă.
Anul trecut, aproximativ 64.000 de suceveni au trecut prin mâinile medicilor urgentişti, comparativ cu anul anterior, când numărul bolnavilor care ajungeau la UPU era în jur de 60.000. În aceste condiţii, la acest număr de pacienţi, 19 medici ar trebui să asigure asistenţa medicală în UPU, şi nu cinci, cum se întâmplă în prezent.
Potrivit şefului UPU Suceava, de cel puţin cinci medici specialişti şi trei medici rezidenţi ar mai avea nevoie la Urgenţe pentru ca activitatea medicală să se desfăşoare în condiţii rezonabile, însă necesarul optim este de 19 medici.
În ultimii trei ani, alţi trei medici urgentişti au plecat de la UPU, fie în străinătate, fie la un alt loc de muncă, din cauza condiţiilor şi a banilor insuficienţi.
Intră acum și în grupul de