Intră acum și în grupul de
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava susţine că deocamdată nu este afectată de ridicarea autorizaţiei Institutului Cantacuzino privind producerea de vaccinuri. „Momentan nu avem probleme cu vaccinurile. Este posibil ce odată cu încălzirea vremii şi topirea zăpezii să crească numărul cazurilor de rabie” a precizat şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu.
Institutul Cantacuzino produce cam 10-12 tipuri de vaccin. Odată cu retragerea licenţei de către Agenţia Naţională a Medicamentului, producţia acestor vaccinuri este oprită, fiind vorba atât de vaccinul gripal, vaccinul BCG, dar şi cel împotriva tetanosului, antirabic şi altele.
Attila Cseze, ministrul Sănătăţii a solicitat conducerilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) şi Institutului Naţional de Cercetare –Dezvoltare “Cantacuzino” soluţii rapide pentru reluarea producţiei de vaccin la nivel naţional.
Ministrul i-a chemat la discuţii pe oficialii celor două instituţii şi le-a cerut mai multă responsabilitate în gestionarea situaţiei create.
Conducerea Institutului Naţional Cantacuzino este obligată să prezinte ministrului Sănătăţii, până luni, 22 februarie a.c., un plan de măsuri corective care să fie agreat de ANM şi care să aibă ca finalitate obţinerea autorizaţiei de fabricaţie şi reluarea producţiei de vaccinuri.
Conducerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului are obligaţia să programeze în regim de urgenţă, până la sfârşitul lunii martie, inspecţia pentru acordarea avizelor necesare, astfel încât la începutul lunii aprilie a.c. producţia de vaccinuri să poată fi reluată.
„În orice ţară, producerea vaccinurilor şi a produselor injectabile reprezintă o problemă de strategie naţională. Este nevoie de o mai mare seriozitate din partea dumneavoastră în ceea ce priveşte tratarea acestui subiect şi vă atrag atenţia că nerespectarea termenelor stabilite astăzi va duce la sancţiuni”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul întâlnirii cu oficialii celor două instituţii.
Agenţia Naţională a Medicamentului a ridicat licenţa liniei de producere a vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino din Capitală deoarece nu respectă standardele europene. Licenţa a fost retrasă din 8 februarie şi din acel moment nu se mai poate produce nici un fel de vaccin, nici măcar pe cel împotriva virusului de gripă nouă.
Totuşi această problemă, a dozelor de vaccin Cantgrip nu va afecta judeţul Suceava căci există suficient ser pentru imunizare, în condiţiile în care din cele 73.000 de doze trimise de minister, de la începutul campaniei de vaccinare şi până pe 14 februarie au fost folosite doar 38.016 doze.
Intră acum și în grupul de