Intră acum și în grupul de
Sindicaliştii suceveni susţin că bugetul alocat învăţământului pentru plata drepturilor salariale nu ajung decât până în luna septembrie. Aceştia cred totuşi că, pentru trimestrul IV, situaţia va fi diferită întrucât urmează cele 15.000 de disponibilizări anunţate prin OUG 114.2009, astfel că plata salariilor pentru ultimele luni ale anului va presupune un efort financiar mai mic.
„Până în septembrie, sunt fonduri pentru salarii. Ministerul a pus deoparte o sumă pentru cei care vor întâmpina probleme, situaţii deosebite, şi-i va ajuta dacă va fi cazul. În septembrie, se vor face reducerile de posturi şi va rămâne un buget cu care vom face faţă cheltuielilor salariale. Trebuie să se facă clasele, încadrările etc. De acum elevul e şeful, de el depinde totul, câţi bani primeşte şcoala, câţi profesori intră în restrângere de activitate”, a declarat Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi.
Planul de şcolarizare aprobat în şedinţa Consiliului de Administraţie al IŞJ Suceava, pentru anul şcolar următor în învăţământul primar din judeţ cuprinde cu 55 de clase mai puţine, iar la nivel gimnazial cu 3 clase.
Amintim că şi anul trecut bugetul pentru cheltuielile salariale a fost deficitar pentru trimestrul IV, profesorii şi liderii sindicali bazându-se la acea vreme pe rectificarea bugetară pozitivă anunţată pentru finalul de an. De asemenea, plata concediului profesorilor – care se face la finalul anului şcolar, când se alocă sumele aferente celor trei luni de vară, când învăţământul intră în vacanţa mare, s-a făcut tot cu ţârâita, stârnind vâlvă în rândul angajaţilor din învăţământ.
Angajaţii din învăţământul sucevean şi-au primit lefurile la timp luna trecută, însă cuantumul este mai mic pentru că nu se mai acordă sporurile, care contribuiau semnificativ la salariul brut. Totuşi, după cum au explicat liderii sindicali, salariul de încadrare a rămas acelaşi, „conform legii, salariile din luna ianuarie nu trebuie să fie mai mici decât cele din luna decembrie a anului trecut. Nu se mai dau sporurile, însă se acordă sume compensatorii tranzitorii”, a declarat Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi.
Intră acum și în grupul de