Intră acum și în grupul de
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a explicat, prin intermediul unui comunicat de presă, că extinderea campusului universitar este de fapt o nevoie generată de modificarea paradigmei educaționale și servește inclusiv la impunerea Universității ca pol de dezvoltare regională.
„Modificarea paradigmei educaționale și centrarea educației pe student implică noi abordări ale procesului de instruire, restructurarea și dimensionarea spațiilor de învățământ și cercetare la cerințele moderne de formare a unei resurse umane înalt calificate și la nevoile studenților. Urmărind transformarea sa într-un pol de dezvoltare a comunității locale, într-un nucleu de cercetare avansată și de formare a unor specialiști competitivi pe piața muncii, USV încearcă să transpună în practică mai multe proiecte investiționale”, se arată în comunicatul USV.
În acest sens, USV precizează că cel mai important și, totodată, mai dificil de realizat (din cauza dimensiunii consistente a infuziei financiare inițiale) este proiectul Campusului II de la Moara.
Universitatea suceveană susține că a alocat sume importante pentru demararea lucrărilor de amenajare a locației secunde a universității, prin inițierea unui parc dendrologic și a grădinii botanice.
Astfel, potrivit sursei citate, în ultimii patru ani, pentru pregătirea terenului, achiziția și plantarea a 2.260 de arbori și arbuști și a diverselor specii de plante au fost cheltuiți peste un milion de lei. Investiții majore, de peste 100 milioane de lei, sunt însă necesare pentru amenajarea teritoriului și asigurarea utilităților pentru viitoarele clădiri, printre care se regăsește și proiectul cel mai avansat: căminul studențesc cu 820 de locuri, pentru care Compania Națională de Investiții pregătește deja Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici.
În acest context, USV a adus în discuție și proiectul de dezvoltare a campusului universitar actual, o inițiativă ce a fost criticată anterior de arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei.
„Un posibil vector de dezvoltare edilitară îl reprezintă extinderea corpului E, în zona învecinată Direcției Silvice Suceava, alături de Parcul Universității, în perimetrul actualei parcări. Având în vedere îngrijorările exprimate pe marginea potențialei afectări a spațiilor verzi, dorim să asigurăm opinia publică că proiectul va fi realizat fără a afecta nici un metru pătrat din spațiul verde existent în parc. Clădirea urmează să aibă maximum 8 etaje și va fi construită în consolă, parterul fiind, în proporție de aproximativ 50%, liber și destinat circulației pietonale”, se arată în comunicat.
USV a mai menționat că are în centrul atenției aspectele ce țin de mediu și, pe lângă investițiile semnificative pentru înființarea și dezvoltarea parcului dendrologic, a direcționat mai multe milioane de lei și în remodelarea și refuncționalizarea Parcului Universității, „care are astăzi un aspect european și este extrem de vizitat de studenți, cadre didactice, dar, mai ales, de membrii comunității sucevene”.
„Prin organizarea și amenajarea parcului la standarde occidentale, prin întreținerea lui doar din veniturile proprii, Universitatea a oferit tuturor sucevenilor mai multe posibilități de petrecere a timpului liber și de practicare a unor activități sportive, fără să fi existat vreodată intenția de a limita accesul în zona de parc aflată în administrarea USV doar pentru membrii comunității academice”, precizează sursa citată.
Totodată, USV a ținut să amintească că în ultimii ani, Universitatea a fost preocupată de creșterea suprafețelor verzi în zona campusului universitar. Astfel, USV este singura instituție din județul Suceava care deține astăzi acoperișuri verzi, cu o suprafață totală de peste 320 metri pătrați (mai mult decât parcarea care va găzdui potențiala extensie a corpului E), pentru care s-au alocat peste 150 mii de lei.
Drept urmare, Universitatea a asigurat sucevenii că va continua să se dezvolte fără să afecteze interesul comunității locale, ba dimpotrivă.
„Privind spre viitor, dorim să îi asigurăm pe suceveni că USV va continua aceste politici și le va îmbina, într-un mod cât mai plăcut, dar și eficient, cu nevoia de dezvoltare a infrastructurii, dezvoltare pe care numărul mare de studenți, diversificarea programelor de studiu și înființarea unor noi facultăți o impun. Prin tot ceea ce va iniția și va pune în practică, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava garantează că va rămâne același partener de încredere al comunității locale și regionale”, a mai arătat sursa citată.
Intră acum și în grupul de