Intră acum și în grupul de
La unităţile de învăţământ liceal din judeţul Suceava studiază 188 de elevi din Republica Moldova pentru care statul român plăteşte subvenţii de şcolarizare sub formă de burse. Bursa este de 65 de euro. Aceşti bani nu ajung în buzunarele elevilor basarabeni, ci sunt viraţi şcolilor unde sunt cazaţi şi mănâncă. Potrivit inspectorului pentru imagine din cadrul IŞJ Suceava, prof. Laurenţa Hacman, în acest an şcolar în judeţ studiază 64 elevi de clasa a IX-a, 43 de clasa a X-a, 28 de clasa a XI-a şi 53 de clasa a XII-a. Aceasta a precizat că până acum nu au fost semnalate probleme privind alocarea acestor burse.
Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre bursele de performanţă, de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social pe care administraţiile locale trebuie să le dea elevilor suceveni, mulţi primari plângându-se că nu au bani să le dea.
Potrivit Ministerului Educaţiei, bursele acordate elevilor din învăţământul preuniversitar (merit, studiu şi ajutor social) provin din bugetele locale, având ca surse de finanţare cotele defalcate din impozitul pe venit, sume de echilibrare primite de la bugetul de stat şi veniturile proprii ale Consiliilor locale. În privinţa acestor burse, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) are ca sarcină legală instituirea criteriilor de acordare. Pentru a intra în posesia burselor, elevii depun dosarele la şcolile în care studiază, urmând ca după centralizarea şi verificarea legalităţii documentelor şi a solicitărilor, şcolile să trimită datele finale inspectoratelor şcolare judeţene, iar acestea, la rândul său, consiliilor locale. Acestea din urmă decid cuantumul burselor în funcţie de bugetul disponibil. Întreaga responsabilitate a plăţii acestor drepturi va reveni primăriilor.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că pentru acest an financiar a cuprins în bugetul local suma de patru miliarde lei vechi pentru plata burselor elevilor de pe raza municipiului, cu menţiunea că suma depinde de încasări.
Intră acum și în grupul de