Intră acum și în grupul de
Pentru că în perioada sărbătorilor pascale „ouăle sunt la mare căutare” conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava atrage atenţia sucevenilor să fie atenţi la ceea ce cumpără, precizând că acestea sunt clasificate după coduri. Şeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat marţi, că din spaţiile intracomunitare producătorii sunt bine intenţionaţi, dar unii comercianţi de aici nu se gândesc decât să le iasă afacerea.
Acesta a explicat că prima cifră din codul inscripţionat pe ou indică condiţiile de creştere a găinilor, astfel numărul 3 arată că au fost crescute în „baterii”, numărul 2 în hale- pe sol, nr. 1 „în sistem extins” -libere, iar codul 0 (zero) arată că găinile sunt crescute ecologic.
„Ouăle au un termen maxim de valabilitate de 21 de zile, dar trebuie consumate cu cel mult 7 zile înainte de ziua limită. De fapt, atunci acestea ar trebui să plece din depozite”, a spus Petrea Dulgheru cu menţiune că loturile de ouă, indiferent că sunt din ţară sau spaţiul intracomunitar, trebuie să fie însoţite de declaraţii de conformitate eliberate în baza buletinelor de analiză.
„Se mai comercializează şi ouă la vânzare directă, în pieţe. Acestea nu vor fi marcate, dar producătorul trebuie să-şi scrie numele pe ele şi data când au fost obţinute”, a subliniat şeful DSVSA Suceava.
Cât priveşte ouăle din spaţiul extracomunitar, Petrea Dulgheru a spus că va ruga vameşii să fie vigilenţi în această perioadă, iar dacă vor exista probleme vor sesiza Autoritatea Naţională.
Intră acum și în grupul de