Intră acum și în grupul de
Un număr de 49 unităţi şcolare se vor desfiinţa în judeţul Suceava ca urmare a restructurării reţelei şcolare, a decis Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar judeţean Suceava în şedinţa de marţi. Inspectorul general-adjunct Vasile Monacu a explicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare să restructureze reţeaua şcolară din fiecare judeţ, iar IŞJ Suceava a cerut directorilor de şcoli să facă propuneri de restrângere a unor unităţi, acolo unde este cazul.
Acesta a ţinut să precizeze că desfiinţare nu înseamnă în multe cazuri că nu mai există unitatea, ci că aceasta se transformă din şcoală cu personalitate juridică în structură. „Nu vor mai avea director, ci doar un profesor coordonator, nu va mai fi contabil, secretară”, a spus Vasile Monacu.
O situaţie a propunerilor a fost centralizată la Inspectorat şi pusă pe masă în şedinţa Consiliului de Administraţie. Potrivit adjunctului IŞJ Suceava, o propunere „surprinzătoare” a venit iniţial, de la Şcoala de centru din comuna Forăşti, comuna cea mai întinsă ca suprafaţă din judeţ, cu 11 sate, unde s-a propus desfiinţarea a 8 şcoli, ceea ce ar fi fost prea mult. Ca urmare, conducerea IŞJ Suceava a cerut directorului şcolii să revină asupra situaţiei, iar acesta a redus numărul la 4. „La Forăşti, sunt distanţe mari între sate, de pildă între Oniceni şi Valea Bourei sunt 15 km. Nu e de vină nimeni, asta e situaţia geografică a judeţului. Ideea nu e să desfiinţăm prea multe şcoli, fiindcă va veni o vreme când învăţământul va avea nevoie de ele”, a spus Vasile Monacu.
Inspectorul general adjunct a mai declarat marţi, că reorganizarea reţelei şcolare este necesară în contextul finanţării pe elev, care va fi introdusă în sistem de la anul, şi al „diminuării numărului de copii de vârstă şcolară”, dar că se va proceda „la modul cel mai democratic”. Acesta a precizat că vor dispare doar „şcoliţele” care au foarte puţini elevi, între 15 şi 20, şi numai acolo unde este asigurat transportul elevilor la şcoala de centru.
„Întrucât se pune accent pe descentralizare, am cerut şcolilor ca, în urma unei analize a costurilor, să facă propuneri de restrângeri dacă e cazul, dar situaţia să fie numai cu aprobarea Consiliului Local şi al primarului. Am cerut să arondeze în aşa fel elevii încât să nu-i adune pe toţi la şcoala de centru” a subliniat adjunctul IŞJ suceava.
Vasile Monacu a mai spus că prin această restructurare pot să dispară 50-60 de catedre, dar „o parte din profesori se vor regăsi în alte catedre”. În ce priveşte personalul auxiliar (contabil, secretar) nu vor dispare posturi prin această restrângere, fiindcă aceste şcoli nu aveau astfel de personal, iar la nedidactic doar 0,10-015 norme la femeile de serviciu, a mai informat adjunctul Monacu. „Aceste măsuri sunt luate ca să se poată plăti oamenii cu finanţarea existentă. Am cerut directorilor să comaseze doar în condiţiile în care au găsit soluţii pentru deplasarea elevilor” a arătat Vasile Monacu.
Astfel, în şedinţa Consiliului de Administraţie din 16 martie 2010 s-a aprobat restructurarea reţelei şcolare pentru anul şcolar 2010-2011, având în vedere şi propunerile unităţilor şcolare din judeţ, avizate de Primării şi Consilii Locale. Consiliul de Administraţie al I.S.J. Suceava a hotărât transformarea Şcolii cu clasele I-VIII Bogata, Baia, din unitate cu personalitate juridică în structură arondată Şcolii Baia; desfiinţarea a 32 de şcoli cu clasele I-IV, având efective scăzute sau care au funcţionat în program simultan, în condiţiile organizării transportului elevilor cu microbuze şcolare la unităţile şcolare cu personalitate juridică din comună; desfiinţarea a 12 grădiniţe, în aceleaşi condiţii de asigurare a transportului preşcolarilor afectaţi către unităţile cele mai apropiate; desfiinţarea a două unităţi cu clasele I-VIII: Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Fălticeni (cu arondarea elevilor la Şcoala cu clasele I-VIII nr.6 Fălticeni şi Şcoala cu clasele I-VIII nr.1 Câmpulung Moldovenesc (cu arondarea elevilor la Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Câmpulung Moldovenesc); transformarea a două unităţi din şcoli cu clasele I-VIII în şcoli cu clasele I-IV (Şcoala cu clasele I-VIII Cotu Băii, Fântâna Mare, Şcoala cu clasele I-VIII Costâna, Todireşti). Elevii de gimnaziu ai acestor unităţi vor urma cursurile la Fântâna Mare, şi respectiv, la Todireşti.
Intră acum și în grupul de