Masurile luate de Ministerul Sanatatii nu vor aduce economiile scontate, ci vor spori birocratia


Intră acum și în grupul de

Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, Doina Draga Buimistriuc, avertizează că noul contract-cadru pentru anul 2010, care reglementează plata serviciilor medicale către furnizori, va diminua veniturile cabinetelor medicale cu aproximativ 30% , condiţii în care jumătate dintre acestea vor fi falimentare. Doina Draga Buimistriuc a declarat că organizaţia pe care o reprezintă susţine poziţia Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, care, recent, prin vocea purtătorului de cuvânt Irina Badrajan, a atras atenţia că diminuarea câştigurilor va duce la restricţionarea accesului populaţiei la consultaţii, medicamente compensate şi gratuite, precum şi la eliberarea de documente medicale, dar şi la reapariţa cazurilor de naşteri la domiciliu şi a deceselor în rândul copiilor.

„Pe noi ne supără cel mai mult faptul că Asociaţia a fost contestată la negocieri pe motiv că nu reprezintă interesele tuturor medicilor, de familie, de alte specialităţi şi din spitale. Eu mă declar nemulţumită că după 21 de ani de funcţionare nu am reuşit să fim negociatori într-un contract, ci suntem în continuare nişte consultanţi pasivi, cărora doar le sunt aduse la cunoştinţă lucrurile deja decise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii”, a menţionat medicul Doina Draga Bumistriuc, care este şi preşedintele Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava şi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

În opinia acesteia, măsurile luate acum nu vor aduce economiile scontate de autorităţi şi vor spori birocraţia din sistem. Mai mult, potrivit medicului, modificările prevăzute în contractul cadru din acest an se vor răsfrânge negativ şi asupra populaţiei, care nu va mai beneficia de un act medical de calitate, aşa cum se doreşte.

„Lista de cronici pe care ar trebui să o întocmească medicii de familie este o măsură abuzivă, care ia foarte mult timp şi nici nu aduce economii în sistem. Şi asta, deoarece atunci când eu mă voi gândi la o medicaţie mai ieftină sau într-o doză mai mică pentru pacientul meu voi decide totuşi să o păstrez pe cea actuală, fiindcă altfel va trebui să întocmesc mai multe rapoarte şi justificări. Pe de altă parte, nu era nevoie de o lege care să reglementeze programarea la medic, întrucât până la urmă era vorba de o măsură de bun simţ, care putea fi luată oricând la nivelul cabinetului. Ca să nu mai vorbim de faptul că noi oricum lucram de mult timp pe bază de programare, în special cu bolnavii cronici”, a explicat Doina Draga Bumistriuc care crede că noul contract cadru ascunde de fapt o diminuare a plăţii personalului medical cu până la 30%, iar în aceste condiţii jumătate din cabinetele medicilor de familie vor da faliment.

Acesta atrage atenţia că, în condiţiile în care câştigurile vor scădea, medicii de familie nu vor mai avea cu ce să-şi întreţină cabinetele şi nici cu ce să şi le cumpere cabinetele, aşa cum i-au obligat autorităţile să facă.
„Am fost forţaţi să le cumpărăm fiindcă existau firme care s-au oferit să facă asta în locul nostru, urmărind ca ulterior să ni le închirieze sau să ni le dea în comodat cu sume la fel de mari. După ce că legea nu ne-a ajutat şi am cumpărat la preţul pieţei, nici dobânda nu a fost cea care ni s-a spus, de 1,3%, ajungând de fapt la 27 şi chiar 30%. Sunt cabinete în mediul rural care plătesc 12 până la 16 milioane pe lună pe spaţiu, fiindcă aşa a hotărât consiliul primăriei în ideea că medicii au de unde să scoată aceşti bani”, a completat Doina Draga Bumistriuc, cu menţiunea că anunţata coplată nu este o soluţie pentru ieşirea din criză.

Trebuie precizat că în perioada 24-26 martie, la Bucureşti, va avea loc Adunarea Generală a Colegiului Naţional al Medicilor, la care vor participa şi reprezentanţi ai CNAS şi MS, şi în cadrul căreia se va vota forma finală a noului contract cadru pe 2010.


Intră acum și în grupul de