Intră acum și în grupul de
Două programe regionale de prevenire a cancerului de sân și, respectiv, a cancerului de col uterin vor fi derulate în mai multe județe din țară, inclusiv la Suceava. Astfel, peste 200.000 femei vor participa la programele de screening ale ambelor proiecte.
Programele sunt derulate de Institutul Regional de Oncologie Iasi și Fundația Enable România, având o finanțare 18 milioane euro, provenită din fonduri europene și fonduri ale Ministerului Sănătații, au informat organizatorii.
Ambele proiecte sunt implementate pe o perioadă de 42 de luni, începând cu luna iulie 2020, în cadrul campaniei „Fii responsabilă de sănătatea ta!” și se adresează unui număr total de peste 200.000 de femei din care minim 107.000 de femei aparținând grupurilor vulnerabile.
Programul regional ONCOFEM – PREVENTIE, DEPISTARE, DIAGNOSTIC SI TRATAMENT PRECOCE AL CANCERULUI DE SÂN beneficiază de o finanțare de aproximativ 8 milioane de euro și este implementat în cele 12 județe ale celor două regiuni de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est: Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani, Neamț și, respectiv, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea.
Programul regional ONCOPREV – PREVENTIE, DEPISTARE, DIAGNOSTIC SI TRATAMENT PRECOCE AL CANCERULUI DE COL UTERIN beneficiază de o finanțare de aproximativ 10 milioane de euro și este implementat în cele 6 județe ale regiunii de dezvoltare Nord-Est: Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani, Neamț.
”ONCOFEM și ONOPREV sunt 2 programe de screening pentru depistarea cancerului de sân și, respectiv, al cancerului de col uterin, ce urmăresc sprijinirea femeilor, inclusiv din grupurile vulnerabile, în vederea facilitării participării la tratamente precum consiliere psihologică, peer-to-peer suport și alte servicii necesare. Conform specialiștilor, cancerul de sân este pe locul I între cancerele depistate la femei, iar în peste 80% din cazuri, cancerul de sân este diagnosticat în stadii avansate. În același timp, cancerul de col uterin este al doilea în lume ca frecvenţă în patologia tumorală la femei din cauza diagnosticării tardive a bolii, deoarece româncele nu își fac în mod regulat testele de screening. Întrucât ambele tipuri de cancer sunt tratabile în faze incipiente, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân și al cancerului de col uterin, se îmbunătățește rata de diagnostic a cazurilor de cancer mamar și de col uterin, se incurajează tratamentul medical și de suport, precum și îmbunătățirea capacității sistemului sanitar de control al cancerului. Prin sprijinirea Institutului Oncologic Regional Iași în implementarea proiectelor și atragerea grupurilor țintă, am încercat să ne aducem contribuția la creșterea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare a grupurilor vulnerabile”, a declarat Radu Gelu Onișoru, director al departamentului de formare profesională și fonduri europene Centrul Diecezan Caritas Iași și colaborator privat al Fundației Enable România.
Intră acum și în grupul de