Intră acum și în grupul de
Campania de imunizare anti HPV (virusul papilloma responsabil de apariţia cancerului de col uterin) s-a tot extins de la începutul acestui an, din această lună fiind incluse şi femeile cu vârste peste 24 de ani. Astfel, din această lună femeile cu vârsta peste 24 de ani se pot vaccina gratuit în cadrul cabinetelor ginecologice şi de planificare familială din sistemul sanitar, şi nu doar la medicii şcolari şi cei de familie, cum era până acum. Singura condiţie este ca imunizarea să se realizeze numai la recomandarea medicului ginecolog.
Deşi Ministerul Sănătăţii a extins treptat vârsta de vaccinare anti HPV, de la 12 – 14 ani la până în 24 ani şi acum peste această vârstă, precum şi locaţiile în care se poate administra serul, numărul celor cărora li s-a administrat serul rămâne în continuare mic.
Ultimele statistici ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că au primit prima doză de vaccin 250 de fetiţe între 12 şi 14 ani, în timp ce doza a doua a fost administrată la 215 de fetiţe care fac parte din această categorie de vârstă. De asemenea, au fost imunizate cu prima doză 14 fete cu vârste cuprinse între 15 – 19 ani şi 33 de tinere cu vârste între 20 – 24 ani.
Judeţului Suceava i s-au repartizat de către Ministerul Sănătăţii peste 4.000 de doze de vaccin, din care doar aproximativ 500 au fost folosite.
Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a decis că şi femeile trecute de prima tinereţe pot să-şi facă vaccinul anti HPV, ginecologii susţin că imunizarea nu mai este la fel de eficientă după vârsta de 24 de ani. „Vaccinul nu prea îşi mai are rostul, mai ales după 30 de ani, fiindcă este posibil să se fi contactat deja virusul. Efectul scade cu vârsta aşa că imunizarea la vârste mici, de 12-14 ani, rămâne cea mai sigură”, sunt de părere ginecologii suceveni.
Intră acum și în grupul de