Invatamantul vocational sucevean, in alerta


Intră acum și în grupul de

Conducerile liceelor sucevene ce au profile vocaţionale sunt de-a dreptul îngrijorate privind finanţarea, fondurile fiind insuficiente. Şi sindicatele din învăţământul sucevean cunosc situaţia în care se află managerii şcolari din cauza finanţării per elev, şi au transmis mai departe, până la Ministerul Educaţiei, nemulţumirile cadrelor didactice şi a tuturor celor care se regăsesc în această situaţie.

„S-a discutat pe marginea problemelor din învăţământ, despre finanţarea liceelor vocaţionale, despre programul step by step pentru că finanţarea nu acoperă plata celui de-al doilea profesor la clasă, mai este vorba despre unităţile de învăţământ care au cantină şi internat, la care nu s-a gândit nimeni de unde mai scot bani pentru întreţinerea şi funcţionarea lor, având în vedere noua modalitate de finanţare”, a explicat Constantin Cernica, liderul Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” Suceava.

Pe de altă parte, conducerea MECTS a transmis un mesaj clar, afirmând răspicat că această problemă e falsă. „Este important de remarcat faptul că există bani pentru finanţarea în totalitate a acestui tip de învăţământ de performanţă din România pe toata durata anului calendaristic curent. Cu toate acestea, am căzut de acord să rediscutăm coeficientul de finanţare pentru învăţământul vocaţional împreună cu sindicatele şi reprezentanţii acestor şcoli pentru a găsi cea mai bună formulă de finanţare, dar subliniez, ministerul are în acest moment bani pentru a asigura finanţarea completă a acestui tip de învăţământ”, a declarat Secretarul de stat Cătălin Baba.

Conducerea MECTS mai informează că, tocmai pentru a preveni apariţia unor disfuncţionalităţi la acest nivel, MECTS a prevăzut un fond de rezervă care să acopere eventualele cheltuieli suplimentare.


Intră acum și în grupul de