Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a fost informată de minister de faptul că Agenţia Europeană a Medicamentului a hotărât că vaccinul Rotarix cu administrare orală la copii nu prezintă risc pentru sănătatea publică. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP, bioing. Adrian Popescu, analizele asupra vaccinului vor continua şi se va căuta o cale de eliminare a tulpinii virale de tip porcin găsită în componenţa lui.
Vaccinul Rotarix este folosit pe scară largă şi în România, la sugari începând de la vârsta de şase săptămâni pentru a-i proteja împotriva gastroenteritei. „Nu este un vaccin uzual, nu intră în campanii de vaccinare, persoanele care îl utilizează o fac la recomandarea medicilor”, a precizat Adrian Popescu.
După ce în componenţa vaccinului s-au găsit fragmente de virus de tip porcin, specialiştii au intrat în alertă gândindu-se iniţial la interzicerea lui pe piaţă. În Statele Unite, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a recomandat chiar încetarea folosirii vaccinului, pe o perioadă de şase până la opt săptămâni, timp în care o comisie analizează a riscurile administrării lui.
Până în prezent, nu există cazuri de îmbolnăviri din cauza vaccinului. Vaccinul, produs de GlaxoSmithKline, a fost aprobat în Uniunea Europeană în februarie 2006, potrivit unui referat al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
Coordonatorul Departamentului de Control în Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-a interesat la Colegiul Farmaciştilor de existenţa în farmaciile sucevene a vaccinului Rotarix, precizând că „nu ne-au spus că ar avea”. Dr. Abiţei a precizat totuşi că „nu ştiu dacă informaţia e corectă”, remarcând că departamentul său nu mai are competenţe de control asupra farmaciilor, cum era înainte, numai o comisie din minister putând face acum verificări.
„A scăzut controlul nostru asupra farmaciilor, legislaţia l-a scos din cadrul Direcţiei de Control. Chiar avem acţiuni referitoare la cosmeticele pentru copii şi nu avem acces acolo decât dacă e risc asupra stării de sănătate. Noi nu putem verifica decât dacă se respectă igiena şi starea de sănătate a personalului şi nu putem pune prea multe întrebări”, a explicat dr. Abiţei.
Intră acum și în grupul de