Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică Suceava va primi luni, vaccinurile pediatrice ce lipsesc din judeţ, în urma unei realocări. Mai exact, se va lua de la judeţele unde mai sunt doze şi se vor redistribui celor care le-au epuizat. Ministerul Sănătăţii derulează în prezent licitaţiile pentru achiziţionarea vaccinurilor care sunt administrate bebeluşilor în primul an de viaţă, urmând ca de luni, judeţele rămase fără doze să primească ajutoare de la cele care încă mai au vaccinuri pe stoc, potrivit reprezentanţilor ministerului.
„Licitaţiile sunt în derulare. De luni, va începe realocarea pe judeţe, astfel vor fi redistribuite doze din judeţele care mai au încă pe stoc către judeţele unde s-au terminat vaccinurile. Toţi copiii sunt în evidenţă, iar cei care nu au primit vaccinuri le vor primi în scurt timp”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Problema este că judeţul Suceava s-a împrumutat deja cu unele vaccinuri.
Din luna februarie a acestui an, judeţul Suceava se confruntă cu o criză de vaccinuri pentru copii, Direcţia de Sănătate Publică fiind nevoită să împrumute vaccin împotriva rubeolei, oreionului rujeolei (ROR). Cel mai mare deficit de vaccin pediatric s-a înregistrat la vaccinul BCG împotriva tuberculozei, care atât în luna februarie cât şi în martie era de 3.500 de doze. Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing Adrian Popescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că la acest vaccin sunt pierderi foarte mari, chiar şi de 70%, întrucât produsul vine în flacoane cu 20 de doze, dar nu se pot vaccina mai mulţi copii deodată. „Din 7000 de doze de vaccin s-au vaccinat doar 1300 de copii”, a precizat purtătorul de cuvânt.
La vaccinul diftero-tetanos-pertusis şi antipoliomielită, care se administrează în 4 tranşe, s-a înregistrat un deficit de 790 de doze în februarie şi 2100 de doze în luna martie, iar la ROR – 259 în februarie şi 1340 de doze în luna martie.
Adrian Popescu spune că pentru a putea vaccina totuşi copiii împotriva rujeolei, a oreionului şi rubeolei, DSP Suceava a împrumutat de la colegii din Iaşi 600 de doze şi astfel s-a putut acoperi o parte din vaccinări.
În schimb, nu au fost probleme la vaccinarea antihepatită B pediatrică, pentru care au fost asigurate dozele necesare, prin repartizarea lor la maternităţi şi medici de familie. „Încă nu s-au încheiat licitaţiile la minister, dar sperăm ca în cel mai scurt timp vom primi vaccinurile pentru a continua campania care se desfăşoară prin maternităţi şi medicii de familie. Restanţele sunt în evidenţa medicilor de familie şi copiii vor fi vaccinaţi ulterior”, a subliniat Adrian Popescu.
Intră acum și în grupul de