Intră acum și în grupul de
Începând de luna viitoare, Ministerul Sănătăţii va modifica sistemul de acordare a concediilor medicale. La nivelul judeţului Suceava, anul trecut au fost acordate cu 23.708 concedii medicale mai multe faţă de anul anterior. Mai exact, potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, numărul certificatelor de concedii medicale acordate în anul 2009 a fost de 79.578- din care 80% sunt pentru boală şi 20% pentru sarcină şi lehuzie, comparativ cu anul 2008, în care au fost acordate 55.870 certificate de concedii medicale.
Şi numărul de zile de concediu a fost mai mare. Astfel, în anul 2009 au fost acordate un număr de 510.745 zile de concediu medical, achitat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, comparativ cu anul 2008, în care numărul de zile de concediu medical a fost de 397.049. Noul sistem prevede introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale şi dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, în afara condiţiilor legale.
Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale.
„Din punctul meu de vedere ceea ce se întâmplă în România astăzi în domeniul acordării concediilor medicale întrece orice măsură a bunului simţ. Din păcate, cei afectaţi sunt tot bolnavii, cei pe care lipsa de corectitudine a unora dintre semenii noştri îi privează de serviciile medicale de care au nevoie. Orice concediu medical acordat nejustificat şi folosit abuziv reduce sumele alocate tratamentului pacienţilor într-adevăr bolnavi. Dorim să reducem abuzurile în acordarea şi folosirea concediilor medicale”, a declarat ministrul Cseke Attila.
„Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare. De exemplu, suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006 când s-au plătit 482 milioane de lei. Am avut judeţe, ca Neamţ sau Giurgiu, unde s-au înregistrat creşteri şi de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate în jur de 2 700 000 certificate, şi aici nu sunt raportate datele din Bucureşti, Maramureş şi Casa Transporturilor. Haideţi să facem socoteală a ceea ce înseamnă 2 700 000 certificate eliberate la un număr de aproximativ 5 000 000 de angajaţi câţi are în prezent România. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale îi privăm chiar pe cei care au nevoie de îngrijiri medicale”, a mai adăugat Ministrul Sănătăţii după şedinţa de guvern.
„La nivelul CAS Suceava verificarea certificatelor de concediu medical vizează completarea tuturor rubricilor obligatorii prevăzute de formular, existenţa convenţiilor încheiate cu CAS Suceava de medicii prescriptori pentru eliberarea certificatelor medicale, respectarea corelaţiilor între numărul de zile prescrise cu codul de indemnizaţie (codul de boală) menţionat pe certificat, încadrarea numărului total de zile acordate în prevederile legislative”, a subliniat preşedintele-director executiv al CAS Suceava, Cristina Iordăchel, în comunicatul privind concediile de anul trecut.
Miercuri, la propunerea ministrului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Ordonanţa care modifică OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
În premieră, actul normativ prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, casa de asigurări de sănătate pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. Verificările la domiciliu se vor face de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei, după caz.
În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.
De asemenea, în noul sistem creşte cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2 500 lei şi 5 000 lei, dublu faţă de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei. Reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate vor avea obligaţia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.
Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate şi la economii în valoare de aproximativ 142.304, 6 mii lei în acest an şi peste 189 739, 5 mii lei, anual, în următorii 4 ani la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.
Actul normativ prevede şi excepţii. Sunt o serie de afecţiuni exceptate, pentru care se acordă certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decât cele care se încadrează la afecţiunile comune. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
Prin Ordin de ministru în perioada următoare se vor realiza modalităţile de aplicare ale noilor prevederi. Astfel, vor fi specificaţi paşii pe care trebuie să îi urmeze pacientul pentru a beneficia de concediu medical, dar şi obligaţiile autorităţilor.
Intră acum și în grupul de