Intră acum și în grupul de
Mai bine de trei sferturi dintre părinţi încasează suma minimă oferită de stat, puţini fiind cei care, pe baza veniturilor obţinute anterior naşterii copilului, primesc un ajutor financiar mai mare. Veniturile scăzute din judeţul Suceava şi implicit nivelul de trai precar reies foarte limpede şi din statisticile privind familiile care au copii sub doi ani şi beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea acestora.
Conform actualelor prevederi legale, indemnizaţia pentru creşterea copilului are o valoare cuprinsă între 600 şi 4.000 de lei. Părinţii au două variante. Fie optează pentru suma minimă, fie solicită ca indemnizaţia să reprezinte 85% din media veniturilor nete realizate de părintele care creşte copilul în cele 12 luni anterioare naşterii copilului.
Puţini sunt însă cei care au ajuns la o sumă de peste 600 de lei după acest calcul, astfel că au fost nevoiţi să se mulţumească cu indemnizaţia minimă. Din statisticile Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Suceava rezultă că, în judeţ sunt 5.950 de părinţi care primesc ajutor financiar pentru creşterea copilului, iar dintre aceştia 4.512 beneficiază de indemnizaţie de 600 de lei, şi doar 1.438 de sume mai mari, cuprinse între 700 şi 4.000 de lei. Aşadar trei din patru părinţi nu au avut venituri nete care să le permită să primească mai mult de 600 de lei, deşi, conform legii, pot să solicite calculul veniturilor realizate mama ori tatăl copilului. Trebuie amintit şi faptul că multe persoane nu au înregistrate legal toate veniturile realizate, astfel că la capitolul indemnizaţiei pentru creşterea copilului pierd foarte mult.
Nici cei care primesc mai mult de 600 de lei nu sunt foarte departe de această sumă, statisticile Agenţiei de Prestaţii Sociale Suceava arătând că majoritatea abia încasează câteva sute de lei în plus.
Potrivit AJPS Suceava, cei care beneficiază de indemnizaţii cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei sunt foarte puţini, de exemplu peste 3.000 de lei încasează mai puţin de zece persoane.
Din numărul total de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, 27% sunt bărbaţi, iar restul femei.
Intră acum și în grupul de