Intră acum și în grupul de
La parterul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava va fi dat în funcţiune un compartiment pentru dializă-acuţi ce va fi dotat cu 4 aparate performante de hemodializă şi va fi destinat persoanelor care vin la urgenţe cu o afecţiune renală şi celor care sunt deja dializaţi dar suferă o decompensare. La aceste aparate vor lucra cei 4 medici nefrologi ai unităţii spitaliceşti judeţene.
Centrul de dializă din spital îşi va restrânge în curând activitatea, odată cu darea în folosinţă în curtea spitalului judeţean a centrului privat Frezenius, în două, trei săptămâni, pacienţii dializaţi vor fi transferaţi aici. În spital va mai fi doar o staţie de dializă.
Mai mulţi pacienţi ai Centrului de dializă din Suceava, reclamă condiţiile în care au făcut tratamentul fără de care nu pot supravieţui şi, mai grav, faptul că un mare număr de bolnavi s-a contaminat la tratament cu virusurile hepatice C şi B. De luna trecută, 20 de suceveni s-au transferat la un centru de dializă privat de la Târgu Neamţ. Dintre cei 20, doar patru nu sunt infectaţi cu unul dintre cele două virusuri hepatice, cei mai mulţi având virusul hepatitei C.
La Centrul Suceava, din cele 250 de persoane dializate, aproximativ 50 la sută au virusul hepatitei C şi cel puţin 30-40 la sută au hepatită B. Mulţi dintre ei au ambele tipuri de virus.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, medicul urgentist Tiberius Brădăţan a precizat, miercuri, că unitatea se delimitează de războiul pe care îl dispută cele două centre. „Nu se poate confirma cu exactitate câte cazuri s-au înregistrat în cadrul vechiului program de hemodializă şi câte în afară. În urmă cu 10 ani, când s-a început hemodializa la Suceava, aparatele erau, cele care erau atunci. Nu se realiza un control stric al spălării aparatelor şi nici lege care să oblige la testare. Acestea au apărut în 2004. Nu existau nici norme şi nici metode de depistare. Nu aveau programul de spălare care există acum. S-au făcut dotări în condiţiile de atunci. Important este că totuşi, datorită acelor aparate pacienţii au supravieţuit 7-8 ani”, a declarat medicul Brădăţean.
Acesta a explicat că cele 4 aparate noi, de la dializaţi-acuţi, vor fi câte unul separat pentru cei fără hepatită, pentru cei cu hepatită B, cu hepatită C şi cu ambele hepatite, B şi C.
Medicul Bărădăţan a mai subliniat că noile aparate vor face o dezinfecţie completă. „Sunt dotate cu un soft. În momentul în care aparatul e pornit pentru decontaminare, nu se mai poate interveni pentru a scurta timpii. El îşi face întregul program. Dializa este dătătoare de viaţă. Condiţiile de atunci erau altele. Este nenorocirea individuală de a fi contactat virusul în condiţiile cu standardul mai redus de atunci” a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.
De asemenea, în curând va funcţiona şi Centrul Frezenius ce are 44 de aparate de dializă, faţă de 32, câte erau în spital, dar dintre care au funcţionat constant doar 28. Aparatele din spital urmează a fi casate, având peste 70.000 de ore de funcţionare, cu norma de casare îndeplinită 200 la sută.
Prin darea în folosinţă a noului centru Frezenius se doreşte şi oprirea exodul bolnavilor către Târgu Neamţ deoarece vor avea şi la Suceava condiţii la fel de bune.
Intră acum și în grupul de