Intră acum și în grupul de
Medicii specialişti suceveni trebuie să opteze între a lucra în sistem cu CAS– în ambulatoriul spitalului sau la propriul cabinet medical individual (CMI), potrivit precizărilor CAS Suceava. „În conformitate cu HG nr.262/2010, fiecare medic de specialitate din specialităţile clinice, de medicină dentară, paraclinice şi de recuperare-reabilitare a sănătăţii, care acordă servicii medicale de specialitate într-o unitate sanitară din ambulatoriul de specialitate îşi desfăşoară activitatea în baza unui singur contract încheiat cu casa de asigurări de sănătate”, subliniază preşedintele -director general al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel.
Singura categorie derogată de la aceste prevederi o reprezintă medicii specialişti care au contracte cu casele de asigurări din judeţele unde nu există niciun medic pe specialitatea respectivă, în condiţiile în care cadrul medical se angajează să presteze în respectivul judeţ nu mai mult de 35 de ore.
Medicii consideră că această măsură înseamnă „îngrădirea drepturilor medicului şi ale pacientului asigurat” şi sunt de părere că „spitalele vor avea cel mai mult de suferit, întrucât toţi medicii vor alege să lucreze în privat”.
În Spitalul Judeţean Suceava, medicii care până acum au lucrat şi în spital, şi în ambulatoriul acestuia, şi la CMI sunt în alertă, mai ales că conducerea unităţii este foarte fermă în această privinţă, considerând că există o lege care trebuie respectată şi că spitalul trebuie să aibă prioritate în alegerea medicului de a încheia contractul.
Medicii de la Spitalul Judeţean sunt nemulţumiţi şi de faptul că acum au program de lucru între orele 8-15 şi că, potrivit ordinului privind reorganizarea ambulatoriului de specialitate al spitalului, „medicii de specialitate încadraţi în spital vor desfăşura activitate în sistem integrat, spital-ambulatoriul integrat, în cadrul programului normal de lucru, asigurând asistenţa spitalicească continuă, în regim de spitalizare de zi şi ambulatorie”.
O altă problemă pentru medici este că „activitatea ambulatoriului integrat al spitalului se va desfăşura, de regulă, în două ture de către toţi medicii, prin rotaţie”. Astfel că, e puţin probabil că, în condiţiile noilor reglementări, când, legal, nu au voie să depăşească un anumit număr de ore de lucru pe săptămână, cu sau fără contract, medicii vor avea timp să lucreze obligatoriu cele 7 ore în spital, apoi în ambulatoriu şi să ajungă şi la propriul cabinet. Aşa cum se întâmpla înainte, când… “în loc să fie în spital ei erau în ambulatoriu”, a precizat un director de spital.
Spitalul sucevean are cei mai mulţi medici specialişti din judeţ, iar în 2009 circa 80 de medici au avut contract cu CAS, pe ambulatoriul de specialitate.
Nu toţi au şi cabinete în contract cu CAS, mulţi având cabinete în sistem privat, dar sunt destui medici deranjaţi de noua prevedere, şi încă nu s-au decis unde să rămână cu contractul.
La încheierea contractelor cu CAS toţi medicii sunt obligaţi să declare pe propria răspundere unde şi în ce regim lucrează.
Intră acum și în grupul de