Intră acum și în grupul de
În momentul de faţă, în evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava există 129 de cadre didactice titulare care se află în concediu fără plată. Dintre acestea, 51 au motivat solicitarea concediului fără plată pentru studii, 58 au invocat motive personale, 18 au nevoie de această perioadă pentru redactarea tezei de doctorat şi doar două profesoare au plecat în concediu fără plată pentru a-şi creşte copilul până la trei ani.
Comparativ cu cifrele prezentate de IŞJ la începutul anului şcolar, când numărul total al solicitărilor pentru concediu fără plată era de 77, dintre care 45 pentru continuarea studiilor şi doar 32 dascăli şi-au luat concediu fără plată din motive personale, se observă o creştere semnificativă a celor care se încadrează în a doua categorie. Motivele personale pot însemna reconversie profesională, muncă în străinătate, reorientare în carieră, asta în condiţiile în care situaţia din învăţământ nu a cunoscut încă o îmbunătăţire, din contră, lucrurile par a degenera.
Precizăm că numai cadrele didactice titulare pot să beneficieze de concediu fără plată, conform statutului personalului didactic. Astfel, nu pleacă de la catedră necalificaţii sau suplinitorii, ci tocmai titularii pe care Ministerul susţine că încearcă din răsputeri să-i protejeze de efectele negative care decurg din planul de măsuri menite să reducă cheltuielile din învăţământ, care, momentan s-au limitat la reducerea normelor cadrelor didactice şi neacordarea drepturilor salariale câştigate în instanţă.
Concediul fără plată le asigură profesorilor, cu o vechime mai mare de zece ani în învăţământ, postul rezervat pe perioada unui an, iar cererea le poate fi prelungită cu încă unul. În cazul concediului fără plată pentru studii, cadrele didactice pot beneficia de cel mult trei ani, în limita a şapte ani de vechime, iar în cazul contractelor de muncă în străinătate profesorilor li se rezervă catedra pentru trei ani, conform protocoalelor încheiate de Ministerul Educaţiei.
Intră acum și în grupul de