Intră acum și în grupul de
Deşi sunt semnale de la bolnavi ce spun că au fost trimişi să-şi cumpere calmante, vată sau spirt, managerul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, ec. Vasile Rîmbu susţine că în unitate sunt asigurate medicamentele şi materialele sanitare de strictă necesitate. „Mai sunt trimişi să cumpere, în cazul în care li se recomandă, un medicament în afara necesarului prevăzut pe secţie sau dacă vor un medicament mai scump, însă medicamentele şi materialele sanitare de bază sunt asigurate”, a spus directorul. De la începutul anului, inclusiv în luna care tocmai s-a încheiat spitalul a fost finanţat prin acte adiţionale la contractul pe 2009.
Potrivit CAS Suceava, fără a se lua în considerare că din vară se va introduce şi coplata ca mijloc de finanţare pentru spitale, la nivelul de finanţare lunar din anul 2009, bugetul alocat celui mai mare spital din judeţ ar ajunge până în octombrie, iar al celorlalte spitale doar până în iunie.
Bugetul total alocat tuturor spitalelor din judeţ, pentru anul 2010, este de 92.044.000 lei, fiind de 70,92% comparativ cu bugetul definitiv alocat în anul 2009 şi 88,56% comparativ cu bugetul iniţial alocat în anul 2009.
Directori de unităţi sanitare spun că din cauza legislaţiei dar şi a lipsei banilor sunt siliţi să cumpere materiale sanitare ieftine care, de multe ori, sunt de proastă calitate sau chiar conţin bacterii şi microbi ucigaşi.
În Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava de la începutul acestui an s-au înregistrat 5 cazuri de infecţii nosocomiale, luate de pacienţii din spital.
Din nefericire, legile impun tuturor spitalelor din ţară să cumpere prin licitaţie publică cele mai ieftine produse. „Indiferent de ce buget avem, legea ne obligă să alegem oferta cea mai bună a furnizorilor de produse şi materiale sanitare. Cu alte cuvinte, trebuie să cumpărăm ce este mai ieftin pe piaţă. Există într-adevăr şi nişte criterii de calitate pe care trebuie să le îndeplinească participanţii la licitaţie dar în final, selecţia o câştigă tot cel cu preţurile cele mai bune. Asta înseamnă că uneori poţi avea parte şi de foarte multe surprize nedorite. În ofertă, producătorul sau distribuitorul îşi prezintă în cele mai bune condiţii marfa dar abia când o primeşti vezi efectiv despre ce este vorba şi atunci constaţi că nu prea mai corespund produsele cu ce era în dosarele de prezentare” a spus un medic şef de secţie.
Intră acum și în grupul de