Intră acum și în grupul de
În contextul restructurărilor anunţate, şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete, spune că, totuşi pentru viitorul an şcolar nu se va mai desfiinţa nici o şcoală. „Planul de şcolarizare s-a aprobat, nu mai trebuie să desfiinţăm nici o şcoală. Însă nu ştiu dacă şcolile îl vor realiza”, a declarat Petru Carcalete într-o conferinţă de presă, cele vizate fiind în mod special liceele.
La învăţământul liceal, clasa a IX-a, zi, sunt prevăzute în planul de şcolarizare 277 clase, cu un număr total de 8.310 elevi, ţinând cont de cei 8.332 elevi de clasa a VIII-a din acest an şcolar.
Potrivit sondajului efectuat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională în rândul elevilor de clasa a VIII-a privind opţiunile acestora. Conform sondajului, unităţile liceale din municipiul Suceava care ar putea întâmpina probleme din acest punct de vedere sunt Colegiul de Informatică, Seminarul Teologic „Mitropolitul Dosoftei”, colegiile „Samuil Isopescul” şi cel de Industrie Alimentară, cu precizarea că numai anumite specializări nu se bucură de atractivitate în rândul elevilor de clasa a VIII-a.
Din judeţ, unităţile cu cele mai puţine opţiuni exprimate de viitorii liceeni sunt Grupul Şcolar „Vasile Deac” Vatra Dornei, Grupul Şcolar „Nicolai Nanu” Broşteni, pentru Grupul Şcolar Iacobeni, care are trei specializări, au optat doar şapte elevi, iar cea mai gravă situaţie este a Grupului Şcolar „Vasile Cocea” din Moldoviţa pentru care a optat un singur elev, deşi oferta şcolară cuprinde trei domenii, cu trei specializări.
Repartizarea elevilor la liceu se va face computerizat în doar două etape, prima urmând să aibă loc pe 2 iulie şi a doua pe 12 iulie a.c. O noutate, faţă de anul 2009, este că cea de-a treia repartizare nu va fi computerizată şi se va desfăşura între 1-10 septembrie.
Pe de altă parte, Prefectura Sucevei a solicitat luni, Inspectoratului Şcolar o informare privind unităţile de învăţământ propuse a fi desfiinţate în anul şcolar următor. Este vorba despre 49 de unităţi.
Astfel, în şedinţa Consiliului de Administraţie din 16 martie 2010 s-a aprobat restructurarea reţelei şcolare pentru anul şcolar 2010-2011, având în vedere şi propunerile unităţilor şcolare din judeţ, avizate de Primării şi Consilii Locale. Consiliul de Administraţie al I.S.J. Suceava a hotărât transformarea Şcolii cu clasele I-VIII Bogata, Baia, din unitate cu personalitate juridică în structură arondată Şcolii Baia; desfiinţarea a 32 de şcoli cu clasele I-IV, având efective scăzute sau care au funcţionat în program simultan, în condiţiile organizării transportului elevilor cu microbuze şcolare la unităţile şcolare cu personalitate juridică din comună; desfiinţarea a 12 grădiniţe, în aceleaşi condiţii de asigurare a transportului preşcolarilor afectaţi către unităţile cele mai apropiate; desfiinţarea a două unităţi cu clasele I-VIII: Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Fălticeni (cu arondarea elevilor la Şcoala cu clasele I-VIII nr.6 Fălticeni şi Şcoala cu clasele I-VIII nr.1 Câmpulung Moldovenesc (cu arondarea elevilor la Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Câmpulung Moldovenesc); transformarea a două unităţi din şcoli cu clasele I-VIII în şcoli cu clasele I-IV (Şcoala cu clasele I-VIII Cotu Băii, Fântâna Mare, Şcoala cu clasele I-VIII Costâna, Todireşti). Elevii de gimnaziu ai acestor unităţi vor urma cursurile la Fântâna Mare, şi respectiv, la Todireşti.
„Dacă vor fi suficienţi elevi pentru a rezista, evident că nu vom desfiinţa şcoli”, a concluzionat şeful IŞJ Suceava.
Intră acum și în grupul de