Intră acum și în grupul de
Muzeul Național al Bucovinei a anunțat astăzi, 5 iulie, câștigătorii concursului „Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei” a fost finalizată.
„Cele 54 de lucrări au fost atent selectate și jurizate de specialiști ai Muzeului Național al Bucovinei. Felicitări și mulțumiri tuturor participanților la concurs, părinților care i-au încurajat și profesorilor care i-au îndrumat!”, a transmis MNB.
Copii din diverse colțuri ale țării (Vicovu de Sus, Marginea, Vatra Moldoviței, Suceava, Rădăuți, Valea Mărului-Galați, Valea Seacă-Iași, Onești, Mărășești) și-au arătat măiestria în arta caligrafiei și au copiat caligrafic, texte la alegere, despre diverse personalități din Bucovina (Sextil Pușcariu, Ion Grigore, Constantin Isopescu Grecul, Ciprian Porumbescu, Iancu Flondor, Karl A. Romstorfer, Simion Florea Marian și alții).
Participanții au luat lucrurile în serios, s-au documentat, au ales texte cu conținut semnificativ, care să scoată în evidență personalități din Bucovina, au scris de mână, frumos, caligrafic, unii au indicat sursa, chiar și pagina, ca într-o lucrare științifică, iar alții au adăugat ornamente și au realizat și mici desene. Lucrările ne-au bucurat și ne-au încântat. Nu a fost ușor să alegem câștigătorii. Totuși, premiile au fost acordate în funcție de cerințele din regulament (scrisul de mână, cât mai caligrafic și cât mai corect, selecția unui text semnificativ despre o personalitate din Bucovina, numărul de cuvinte – maxim 150 și aspectul general al lucrării). Juriul a ținut cont de cele două categorii de vârstă și a acordat următoarele premii:
Categoria 9-12 ani
- Premiul I, Muscă Evellyne, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Rădăuți;
- Premiul al II-lea, Trufan Miruna, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Rădăuți;
- Premiul al III-lea, Bădălan David Andrei, Școala Gimnazială „Constantin Gh. Marinescu”, Galați;
De asemenea, la această categorie, comisia de jurizare a hotărât să acorde câte o Mențiune Specială pentru scriere caligrafică deosebită, următoarelor persoane:
- Mențiune specială, Enachi Mirabela, Școala Primară Ciomârtan- Zamostea, jud. Suceava;
- Mențiune specială, Drăghiciu Denisa-Miruna, Școala Gimnazială „Doamna Nica”, comuna Valea Mărului, jud. Galați;
- Mențiune specială, Moroșanu Evelina-Maria, Școala Gimnazială Nr.3 Suceava;
- Mențiune specială, Țigănescu Cristina, Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, loc. Vatra Moldoviței;
- Mențiune specială, Lungu Cosmina-Adriana, Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim”, Marginea;
- Mențiune specială, Florea Adelina, Școala Gimnazială „Doamna Nica”, comuna Valea Mărului, jud. Galați.
Categoria 13-18 ani
- Premiul I, Bida Teodora, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți;
- Premiul al II-lea, Prelipcean Ariana, Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Rădăuți;
Premiul al III-lea, Lupăștean-Barfă Georgiana-Ramona, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți;
Și la această categorie, comisia de jurizare a hotărât să acorde câte o Mențiune Specială pentru scriere caligrafică deosebită, următoarelor persoane:
- Mențiune specială, Isopescu Mădălina, Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus;
- Mențiune specială, Filipiuc Ariana Sabrina, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți;
- Mențiune specială, Ghenici Iulia, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți;
- Mențiune specială, Vodă Cosmin, Școala Gimnazială „Jean Bart”, Suceava;
- Mențiune specială, Șerban Andreea-Elena, Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus;
Toți copiii vor primi diplomă de participare. Acestea, împreună cu mențiunile speciale pot fi descărcate de pe pagina de facebook a Muzeului de Istorie.
Premiile I, al II-lea și al III-lea (produse personalizate ale Muzeului Național al Bucovinei în valoare de 50 de lei pentru fiecare premiu) vor putea fi ridicate de la magazinului de suveniruri al muzeului de istorie, începând cu 6 iulie 2021. Cele neridicate, care revin participanților din alte zone ale țării, vor fi expediate prin colet poștal.
Cele 54 de lucrări vor face parte dintr-o expoziție temporară, care va fi organizată în perioada 6-31 iulie 2021 la Muzeul de Istorie din Suceava, în spațiul expozițional Cafeteria.
Intră acum și în grupul de