Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a retrimis spitalelor din judeţ o adresă a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin care anunţă că îşi rezervă dreptul de a aplica sancţiuni dacă taţii nu sunt primiţi să se interneze cu copiii lor, în secţiile de pediatrie, întrucât legislaţia în vigoare nu interzice acest lucru. Consiliul consideră că „practica de a interzice taţilor să se interneze cu copii înseamnă o încălcare a dreptului la serviciile spitaliceşti”.
„Legislaţia nu prevede constrângeri pentru taţi, acolo se prevede că un minor de până la 3 ani trebuie internat cu un însoţitor şi nu se face nici o precizare privind sexul însoţitorului”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing. medical Adrian Popescu.
Acesta a precizat că la Spitalul Judeţean Suceava nu au fost probleme de acest gen şi nici din judeţ nu au ajuns astfel sesizări. „Dacă au fost cazuri, rugăm persoanele să ne aducă la cunoştinţă” a afirmat Adrian Popescu.
În secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean Suceava, în fiecare an, câteva zeci de tătici se internează alături de copiii bolnavi, spre deosebire de alte unităţi sanitare care le refuză acest drept din lipsă de spaţiu. Numărul taţilor care stau cu cei mici pe perioada spitalizării a crescut în ultimii ani, după ce tot mai multe femei au plecat la muncă în străinătate.
Potrivit şefului Secţiei Pediatrie a Spitalului Judeţean Suceava, Iulia Frunză pentru taţi există saloane separate pentru a se asigura dreptul la intimitate, mai ales că unele femei alăptează. „Persoanele de sex opus nu pot să stea într-o încăpere comună. Avem rezerve speciale, inclusiv la Reanimare, unde puteam caza fără probleme bărbaţii”, a spus Iulia Frunză.
Aceasta susţine că nu s-a gândit niciodată să discrimineze tăticii, lipsindu-i de privilegiul de a avea grijă de copiii bolnavi, chiar dacă uneori secţia este aglomerată.
„Sunt cazuri grave, când viaţa copilului este pusă în pericol. Nu pot să refuz o internare doar pentru că mama nu are posibilitatea să stea cu cel mic. Prefer să vină tatăl, decât să rămână copilul la domiciliu şi să se producă o catastrofă. Chiar dacă sunt situaţii când nici o rezervă nu este liberă, găsim mereu o soluţie”, a subliniat şeful secţiei Pediatrie.
Intră acum și în grupul de