Intră acum și în grupul de
Criza vaccinurilor pediatrice se adânceşte tot mai mult. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava la începutul acestei luni, figurau ca restanţieri privind neadministrarea vaccinului BCG împotriva tuberculozei un număr de 1.579 de copilaşi, la vaccinul diftero-tetanos-pertusis şi antipoliomielită (DTPa-IPV) 5.109 bebeluşi iar 119 cel împotriva rubeolei, oreionului rujeolei (ROR). „Vaccinul BCG lipseşte de la 31 ianuarie, DTPa-IPV s-a administrat parţial în luna februarie iar ROR s-a administrat parţial şi în aprilie” a precizat marţi, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing. medical Adrian Popescu.
Vaccinul BCG împotriva tuberculozei înregistrează de regulă pierderi foarte mari, chiar şi de 70%, întrucât produsul vine în flacoane cu 20 de doze, dar nu sunt atât de mulţi copii născuţi în acelaşi moment pentru a putea fi folosit în totalitate după desigilarea flaconului.
Vaccinul diftero-tetanos-pertusis şi antipoliomielită se administrează în 4 tranşe.
Deşi părinţii sunt dispuşi să scoată bani din buzunar, în unele cazuri dozele de vaccin nici nu pot fi procurate, deoarece farmaciile nu au de unde să le aducă, astfel încât bebeluşii rămân să fie imunizaţi când autorităţile vor reuşi să dezamorseze situaţia de criză.
În ceea ce priveşte vaccinul BCG se pare că această criză va fi atenuată, întrucât la propunerea ministrului Sănătăţii CSEKE Attila, Executivul a aprobat miercuri, Hotărârea de Guvern pentru achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), organizaţie interguvernamentală internaţională constituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Conform actului normativ, Ministerul Sănătăţii urmează să achiziţioneze 1milion de doze de vaccin anti –TBC astfel încât să se poată asigura recuperarea la vaccinare a tuturor copiilor născuţi în perioada februarie – mai 2010, precum şi vaccinarea tuturor nou – născuţilor din următoarele 9 luni, aşa cum este prevăzut în Programului Naţional de Imunizări.
În baza Acordului-cadru de cooperare dintre Guvernul României şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 295/1992, UNICEF şi-a oferit disponibilitatea de a sprijini Ministerul Sănătăţii în facilitarea procedurilor de achiziţie a vaccinului BCG de la producătorii internaţionali agreaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pentru achiziţionarea cantităţii de 1.000.000 doze de vaccin BCG, Ministerul Sănătăţii va aloca 259.877 lei (81.732,50 USD) din fondurile Programelor naţionale de boli transmisibile. Conform prevederilor hotărârii de guvern, Ministerul Sănătăţii va plăti UNICEF un avans de 30% din valoarea totală a achiziţiei, în vederea demarării procedurilor de achiziţie de către această organizaţie.
MS estimează finalizarea achiziţiei în 4-5 săptămâni de la publicarea în Monitorul Oficial a HG.
Statul român asigură anual, gratuit, în maternităţi, vaccinarea BCG a tuturor nou-născuţilor în cadrul Programului Naţional de Imunizare.
Ministerul Sănătăţii a încheiat în fiecare an un contract de furnizare de vaccin BCG cu producătorul naţional de vaccinuri Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie (INCDMI) „Cantacuzino” în vederea asigurării cantităţilor necesare de vaccin pentru toţi nou- născuţii din cursul anului respectiv.
În anul 2009, INCDMI Cantacuzino a livrat Ministerului Sănătăţii cantităţile de vaccin necesare, însă din cauza lucrărilor de retehnologizare la linia de producţie şi înfiolare, acesta a încetat procesul de producţie din al II-lea trimestru al anului, asigurându-se astfel cantităţile necesare doar până la sfârşitul lunii ianuarie 2010. Având în vedere că în acest an Institutul nu a finalizat la timp planul de retehnologizare, Ministerul Sănătăţii s-a aflat în imposibilitate de a asigura vaccinul necesar pentru copiii născuţi începând cu luna februarie.
Intră acum și în grupul de