Intră acum și în grupul de
În cadrul parteneriatului cu două şcoli din Szamotuly, localitate din nord-estul Poloniei, în perioada 21 – 30 mai 2010, 22 elevi şi 8 cadre didactice de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului s-au deplasat în Polonia.
„Grupul din România a fost găzduit de Zespol Skol nr.2 im.Stanislawa Staaszica iar activităţile s-au desfăşurat şi la Zespol Skol nr.1 Gimnazjum i Liceum im. Ks. P. Skargi. Am fost însoţiţi în permanenţă de profesori de limba engleză de la cele două şcoli şi de elevi din clase diferite care au avut astfel posibilitatea să comunice cu elevii noştri oferindu-le acestora şansa să utilizeze cunoştinţele de limba engleză dobândite în liceu”, se precizează într-un comunicat.
Humorenii au vizitat muzee şi catedrale din Poznan, Wronki, Szamotuly. „Ne-au încântat cu activităţile sportive organizate la sala polivalentă din Szamotuly unde s-a jucat volei şi s-au întrecut echipele de fotbal ale profesorilor şi elevilor, precum şi la centrul AgroAmeryka unde elevii români şi elevii poloni au avut ocazia să practice jocuri şi activităţi inedite pentru ei. O seară specială a fost cea petrecută la piscina din oraş. Am desfăşurat activităţi la cele două şcoli, activităţi prin care ne-am cunoscut mai bine, ne-am prezentat particularităţile, am învăţat câteva cuvinte şi expresii uzuale în limba polonă dar nu am uitat să-i învăţăm şi noi pe elevii poloni cuvinte şi expresii uzuale în limba română. Am cântat în limba polonă, s-a dansat pe muzică în limba polonă, i-am învăţat şi noi Braşoveanca, le-am arătat costumele noastre populare, toată lumea a fost extraordinar de implicată. Un workshop organizat în prima zi a pus elevii în situaţia de a-şi folosi imaginaţia, creativitatea şi cunoştinţele de limba engleză pentru a se pune în valoare”, se mai spune în comunicat.
„Istoria Poloniei, trecută şi actuală, ne-a însoţit mereu pe toată durata excursiei, fie că am călătorit cu autocarul dintr-un oraş în altul, fie că ne-am plimbat cu vaporul pe Vistula, fie că am traversat Cracovia cu caleaşca. Am văzut muzee care demonstrează mândria polonilor, identitatea acestora, respectul pentru trecut. Am păstrat un moment de reculegere la mormântul preşedintelui decedat cu puţin timp în urmă care se odihneşte alături de marii înaintaşi la Castelul Wawel. Am cunoscut simbolurile Poloniei în ceea ce priveşte stilurile arhitecturale, la muzeul clădirilor în miniatură din Poznan unde brusc eram de dimensiuni uriaşe, înalţi cât catedralele. Am retrăit parfumul vremurilor de altădată la muzeul satului din Wronki unde fiecare obiect, fiecare încăpere avea aerul distinct al zonei pe care o reprezenta”, spun excursioniştii humoreni, ce au vizitat şi uzina producătoare de aragaze şi frigidere din Wronki, Amica.
Aceştia au mai vizitat biserica din Szamotuly şi castelul muzeu, un Muzeu al Armatei în Poznan, au plâns la Auschwitz şi au respirat aerul tare al staţiunii Zakopane, din sudul Poloniei, cu Munţii Tatra.
„O foarte bună impresie ne-au lăsat directorii celor două şcoli care au stat mereu cu noi, primarul şi oficialităţile din Szamotuly care ne-au invitat la primărie şi ne-au tratat cu consideraţie. Participarea acestora şi la masa festivă din final ne-a demonstrat încă o dată că prezenţa noastră acolo, într-o perioadă în care inundaţiile se apropiau de oraş, a fost o bucurie pentru ei şi pentru elevii din Szamotuly”, se mai spune în comunicatul semnat de Diana Prostire, elevă în clasa a XI-a A, la Colegiul „Alexandru cel Bun”, Gura Humorului şi prof. Cîmpan Brînduşa Luminiţa.
Intră acum și în grupul de