Intră acum și în grupul de
La Izvoarele Sucevei, a fost înregistrat un caz de rabie la o bovină, nu mai puţin de 7 persoane care au intrat în contact cu animalul bolnav, necesitând tratament cu vaccin antirabic, la Spitalul Municipal Câmpulung. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că managerul spitalului câmpulungean l-a informat că 3 dintre contacţii din focarul de rabie, ce au necesitat tratament sunt medici veterinari, ceea ce înseamnă că nu şi-au luat măsurile de protecţie atunci când au intrat în contact cu animalul bolnav.
„Atenţionez medicii veterinari care intervin în focarele de rabie să ia toate măsurile de precauţie. Ei nu se protejează, nu poartă mănuşi şi pe urmă spun că au fost în contact cu un animal bolnav de rabie. Ei trebuie să aibă echipament de protecţie, mănuşi, ochelari, dacă trebuie, pentru că ştim că rabia se transmite foarte uşor. Dacă cei îndreptăţiţi să controleze şi să stăpânească această afecţiune, respectiv medicii veterinari nu respectă regulile de igienă şi nu explică oamenilor ce trebuie, nu mi se pare normală situaţia, e vorba de protecţia muncii, aici. Omul din zonă trebuie să ştie că este rabie şi nu trebuie să pună mâna pe animalul respectiv, pe produsele lui, dar aceste lucruri am observat că nu se respectă”, a afirmat directorul DSP.
Acesta a precizat că toţi cei 7 contacţi au fost luaţi în evidenţă de Centrul Teritorial de Sănătate Publică din Câmpulung şi trimişi pentru tratament la spitalul câmpulungean, numai că acesta nu avea suficient ser antirabic în stoc la acea dată şi a împrumutat de la Spitalul Judeţean Suceava.
Problema cu acest vaccin, spune şeful DSP, este că el trebuie cumpărat de spitale, fiind destul de costisitor, şi abia după ce e folosit CAS îl decontează. „A fost o discuţie cu directorul Spitalului Câmpulung care spunea că ar trebui să existe un centru de vaccinare. Centru de vaccinare pentru fiecare zonă e spitalul local. Fiecare spital trebuie să fie pregătit cu vaccinul necesar pentru cazurile de rabie şi muşcături de viperă. Dacă la un moment dat se întâmplă un incident de genul acesta şi nu avem vaccin la un spital împrumutăm de la celălalt, cu condiţia să fie dat înapoi. Am scos legislaţia specifică şi s-a înţeles până la urmă că Spitalul din Câmpulung trebuie să-şi cumpere vaccinul ca să trateze corect şi complet oamenii din zonă. Aceste discuţii apar din cauză că aceştia sunt pacienţi care nu sunt internaţi, iar Casa plăteşte serviciile pentru cazul externat şi, probabil, pentru aceste cazuri nu găseau o formulă să se deconteze. Am luat legătura cu ministerul şi s-a lămurit. Există în lege o formulă prin care aceste servicii să se raporteze la CAS şi aceasta să le plătească. Ei cumpără vaccinul şi CAS plăteşte costurile. O doză de vaccin costă 60 lei doza şi trebuie 2-3, dacă CAS nu decontează e o gaură pentru bugetul unui spital”, a subliniat Alexandru Lăzăreanu.
DSP Suceava a atenţionat spitalele din zonele cu păduri să fie pregătite cu vaccin antirabic şi ser antiviperin în cazul muşcăturii de viperă. „Se aşteaptă să vină temperaturile mai mari, când oamenii vor ieşi în pădure, apar fructele de pădure şi atunci sigur vom avea muşcături de viperă, e o zonă cu potenţial din acest punct de vedere. Am întrebat spitalele de ser antiviperin şi au spus că nu au probleme, marea majoritate a spitalelor şi-au procurat”, a spus şeful DSP Suceava.
Potrivit specialiştilor de la DSP, rabia este o boală virală care poate să apară atât la animalele comunitare, cât şi la cele sălbatice şi poate fi prevenită prin vaccinare. La om boala apare prin muşcătura unui animal infectat, care poate transmite virusul prin salivă.
Intră acum și în grupul de