Intră acum și în grupul de
Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava se confruntă cu un mare deficit de medicamente în secţii, dar conducerea spune că farmacia unităţii este bine aprovizionată. Medicii suceveni sunt îngrijoraţi că din cauza sincopelor în procurarea medicaţiei sunt nevoiţi să schimbe regulat schemele terapeutice sau trimit bolnavii să-şi cumpere cele necesare. Medicii reclamă că din spital lipsesc până şi medicamentele uzuale şi foarte ieftine şi avertizează că schimbarea tratamentului de la o zi la alta, în funcţie de stocurile existente, nu duce la o îmbunătăţire a stării de sănătate a pacienţilor.
Ruptă de realitate, conducerea Spitalului Suceava susţine că farmacia unităţii este plină, iar eventualele lipsuri ţin de factori care nu pot fi controlaţi, cum ar fi imposibilitatea furnizorilor de a onora la timp comenzile sau dispariţia de pe piaţa naţională a unor produse. Aceasta mai menţionează că spitalul nu are facturi restante la plata medicamentelor şi a materialelor sanitare, care să determine furnizorii să întrerupă livrările, arătând că situaţia financiară a unităţii este mulţumitoare pentru actualele condiţii de criză.
Conducerea precizează că situaţiile în care stocurile la anumite medicamente se epuizează sunt rezolvate prin identificarea unor soluţii de moment, cum ar fi împrumutul de la farmaciile cu circuit deschis din oraş sau de la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul spitalului, care are finanţare separată de la Ministerul Sănătăţii şi care este foarte bine aprovizionată.
În primele patru luni ale acestui an, pentru medicamente s-au cheltuit peste 4,5 milioane de lei, sumă care înseamnă 17,3% din bugetul unităţii, pentru materiale sanitare – peste 2,2 milioane de lei (8,5%), iar pentru analize de laborator – peste 500 mii lei. Prin comparaţie, în aceeaşi perioadă, cheltuielile cu funcţionarea şi utilităţile spitalului au fost de peste 3,6 milioane de lei, respectiv 13,7% din buget.
Intră acum și în grupul de