Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a trimis spitalelor din judeţ dar şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă o notă prin care le-a reamintit măsurile ce trebuiesc luate în perioada de caniculă, pentru zilele de sâmbătă şi duminică fiind emisă o avertizare cod galben în acest sens. „Conducerea instituţiei noastre a trimis adrese, dar în a luat legătura şi cu preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş pentru ca şi farmaciile să acorde sprijin dacă va fi necesar”, a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing. Adrian Popescu, cu precizarea că, dacă se va impune şi se va trece la cod portocaliu, se vor organiza puncte speciale pentru prin ajutor şi se vor lua măsuri speciale.
Adrian Popescu a mai spus că vineri, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanţă şi unităţilor de primiri urgenţe reactivarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare.
De asemenea, tot vineri, într-o videoconferinţă cu personalul care activează în serviciile de urgenţă, dr. RAED ARAFAT, subsecretar de stat in MS, a cerut măsuri pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă.
Oficialul MS a cerut serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.
Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, a farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui populaţiei apă şi ceai.
Ministerul Sănătăţii solicită autorităţilor locale evitarea instalării de corturi în stradă pentru acordarea de asistenţă medicală sau distribuţia de apă. Au fost atenţionate şi unităţile de primiri urgenţe pentru a asigura numărul optim de personal şi cantitatea de medicamente necesare în tratamentul afecţiunilor specifice caniculei.
Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18, să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.
De asemenea, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zinic de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Este de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi trebuie avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilităţi oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.
Intră acum și în grupul de