Intră acum și în grupul de
În zona Izvoarele Sucevei, unde se află un focar de rabie după ce două vaci au murit din cauza turbării, medicii veterinari, cei care ar trebui să instituie măsuri de protecţie a populaţie pentru a nu se infecta, nu le respectă nici ei. În prima săptămână a acestei luni, la Izvoarele Suceveni a fost înregistrat un caz de rabie la o bovină, unde nu mai puţin de 7 persoane au intrat în contact cu animalul bolnav, necesitând tratament cu vaccin antirabic, la Spitalul Municipal Câmpulung.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a spus atunci că managerul spitalului câmpulungean l-a informat că 3 dintre contacţii din focarul de rabie, ce au necesitat tratament sunt medici veterinari, ceea ce înseamnă că nu şi-au luat măsurile de protecţie atunci când au intrat în contact cu animalul bolnav. Acesta i-a atenţionat pe medicii veterinari să se protejeze.
„Dacă cei îndreptăţiţi să controleze şi să stăpânească această afecţiune, respectiv medicii veterinari nu respectă regulile de igienă şi nu explică oamenilor ce trebuie, nu mi se pare normală situaţia, e vorba de protecţia muncii, aici. Omul din zonă trebuie să ştie că este rabie şi nu trebuie să pună mâna pe animalul respectiv, pe produsele lui, dar aceste lucruri am observat că nu se respectă”, a afirmat directorul DSP Suceava.
După „muştruluiala” făcută de directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava nu i-a picat bine şefului Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petru Dulgheru, care s-ar fi supărat şi i-a spus că nu este adevărat că veterinarii nu se protejează. Numai că pe data de 10 iunie a fost confirmat un nou caz la o bovină după ce a intrat în contact cu o vulpe, iar medical veterinar nu s-a protejat din nou şi s-a prezentat iarăşi la Spitalul Câmpulung pentru vaccinul antirabic.
„Medicul de la Câmpulung ne-a spus că acelaşi medic veterinar a venit pentru a doua oară, după ce a băgat mâna în gura vacii. Chiar dacă s-a supărat domnul Dulgheru şi a spus că nu este aşa atunci când am afirmat că nu-i iau măsuri de protecţie, s-a dovedit că am avut dreptate. Dacă veterinarii nu mă ascultă pe mine, ar trebui să-l asculte măcar pe şeful lor”, a declarat Alexandru Lăzăreanu.
La Izvoarele Sucevei se impune şi reducerea numărului de vulpi care constituie sursa cazurilor de rabie, numărul de vulpi crescând îngrijorător, ele intrând în contact cu animalele domestice şi transmiţând astfel boala.
De la începutul acestui an în judeţ s-au înregistrat 19 cazuri de turbare la animale.
Intră acum și în grupul de