Intră acum și în grupul de
Cu toate că s-au purtat tot felul de discuţii, atât cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava cât şi ai Consiliului Judeţean pentru a se găsi soluţii, Centrul medico-social de la Vicovu de Sus va fi închis la 1 iulie din lipsă de fonduri, iniţial desfiinţarea fiind anunţată cu data de 15 iunie. Din nefericire, 16 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă, dar încă nu se ştie ce se va întâmpla cu cei peste 20 de pacienţi, majoritatea cazuri sociale şi cu boli grave, care au nevoie de internare pe termen lung.
Potrivit primarului oraşului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, pentru ca unitatea să poată funcţiona până la finele anului ar fi fost nevoie de 571.000 lei, din care administraţia poate asigura doar 200.000 lei, pentru salarii şi mâncare. Primarul spune că restul ar fi trebuit suportat de către primăriile din alte localităţi, care au oameni internaţi la Vicov.
Unitatea de asistenţă medico-socială dispune de 25 de paturi, din care în permanenţă sunt ocupate între 22 şi 23. Pacienţii internaţi sunt toţi persoane în vârstă, care nu au unde să locuiască, cu vârste între 60 şi 80 de ani. La ora actuală, din totalul bolnavilor cazaţi în acest centru, 12 provin din ale localităţi, precum Suceava, Horodnicu de Sus, Muşeniţa, Târnăveni, Rădăuţi, Straja, Bilca.
Unitatea sanitară de la Vicovu de Sus funcţionează ca centru medico-social din 2002 şi internează pe termen lung bolnavi cronici din toată zona. Centrul are 16 angajaţi, printre care un medic cu jumătate de normă, cinci asistente medicale, trei infirmiere, două bucătărese, o spălătoreasă.
Direcţia de Sănătate Publică asigură fondurile pentru medicamente, materiale sanitare şi salariile medicilor şi asistentelor, iar până acum plăţile s-au efectuat cu regularitate. Retribuţiile personalului auxiliar, respectiv infirmiere, personal TESA, bucătărese etc., utilităţile şi mâncarea se plătesc cu fonduri de la bugetul local.
În judeţul Suceava funcţionează cinci centre medico-sociale la Dumbrăveni, Mălini, Zvoriştea, Broşteni şi Vicovu de Sus, majoritatea oferind condiţii moderne după ce au fost reabilitate în anii din urmă.
Intră acum și în grupul de