Intră acum și în grupul de
După ce s-a tot „trâmbiţat” despre necesitatea descentralizării instituţiilor, Executivul central vrea centralizare. Astfel, într-o ordonanţă de urgenţă privind bugetele administraţiilor locale, este prevăzută trecerea şcolilor la sistemul central începând de la 1 ianuarie 2011. De la această dată, şcolile nu vor mai fi în administraţia consiliilor locale, potrivit ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Acesta explică faptul că această decizie a fost luată pentru o unificare a cheltuielilor.
Trecerea şcolilor la sistemul central este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă privind bugetele administraţiilor locale, începând de la 1 ianuarie 2011. Potrivit acestei ordonanţe, bugetele locale vor fi diminuate.
Autorităţile locale au două surse de venituri: din impozite şi taxe locale şi o cotă din venitul global, care este de 47% pentru municipii şi oraşe. De anul viitor, cota se va diminua de la 47, la 35%.
Cu toate acestea Sebastian Vlădescu a precizat că, deşi vor fi bani mai puţini, primăriile nu vor avea de suferit. Pe lângă degrevarea de responsabilitatea şcolilor, primăriile vor avea şi mai puţine cheltuieli de personal, pentru că vor fi făcute disponibilizări. „Peste 100.000 de oameni vor pleca din sistemul bugetar”, a declarat Sebastian Vlădescu.
Această veste ar trebui să bucure administraţia locală suceveană, pentru că va fi scutită să tot atragă atenţia conducerilor şcolilor în privinţa cheltuielilor. La o recentă întâlnire a executivului local sucevean cu directorii de şcoli din municipiul reşedinţă, aceştia din urmă au tot fost „urecheaţi” de primarul Ion Lungu. „Este recesiune şi trebuie să luaţi toate măsurile necesare pentru a gestiona această situaţie de criză. Nu lăsaţi bulgărele de zăpadă să se rostogolească şi să crească până nu mai poate fi controlat, pentru că veţi fi direct răspunzători”, le-a mai transmis Ion Lungu directorilor şi contabililor şefi ai instituţiilor de învăţământ din Suceava.
Intră acum și în grupul de