Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică Suceava aduce joi, dozele de vaccin anti-tuberculoză pentru cei peste 2000 copilaşi ce nu au fost imunizaţi până acum în lipsa serului. Ministerul Sănătăţii a recepţionat miercuri, cele 1 milion de doze de vaccin anti-tuberculoză (BCG) pe care le-a achiziţionat cu ajutorul UNICEF. Vaccinul BCG va fi utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi în perioada februarie-iunie 2010, cât şi pentru vaccinarea de rutină a nou-născuţilor, conform calendarului. În judeţul Suceava, la începutul acestei luni figurau ca restanţieri privind neadministrarea vaccinului BCG împotriva tuberculozei un număr de 2110 de copilaşi.
Potrivit Ministerului, recuperarea se va realiza prin centre de vaccinare organizate sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi prin cabinetele medicilor de familie. Este recomandată şi colaborarea cu personalul din dispensarele TBC din reţeaua de pneumoftiziologie. Ministerul Sănătăţii a transmis în teritoriu toate măsurile care trebuie luate în această perioadă pentru derularea în bune condiţii a campaniei de vaccinare, întrucât produsul vine în flacoane cu 20 de doze, astfel o dată desfăcut flaconul trebuiesc imunizaţi 20 de copii.
DSP Suceava a început înştiinţarea tuturor medicilor de familie în vederea catagrafierii copiilor care nu au fost vaccinaţi pentru programarea acestora la vaccinare, astfel încât să nu existe supraaglomerări în cabinetele de vaccinare şi totodată să se realizeze o utilizare eficientă a cantităţilor de vaccin repartizate.
Mamele a căror nou-născuţi nu au fost vaccinaţi în maternitate vor fi anunţate de către medicii de familie despre programul de derulare a vaccinărilor.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că joi, direcţiile de sănătate publică vor putea planifica toate activităţile de ridicare şi transport a vaccinului de la centrul Naţional UNIFARM, de depozitare corespunzătoare, precum şi de distribuire a vaccinurilor către medicii de familie pentru campania de recuperare, respectiv către maternităţi pentru vaccinarea de rutină.
De asemenea, la nivel judeţean se pot organiza centre speciale de vaccinare, în colaborare cu medicii de familie, personalul de specialitate pediatrie şi personalul medico-sanitar din cadrul reţelei de pneumoftiziologie. Toate direcţiile de sănătate publică vor primi cantităţile de vaccin solicitate, în funcţie de nevoile locale.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.
Deoarece producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino nu a mai primit autorizaţie de producţie, la propunerea ministrului Sănătăţii CSEKE Attila, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), organizaţie interguvernamentală internaţională constituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin a fost de 81 732,50 USD.
Pe de altă parte, problema imunizărilor nu este deloc rezolvată în judeţul Suceava, întrucât cel mai mare număr de copii restanţieri la imunizări sunt cei pentru vaccinul diftero-tetanos-pertusis şi antipoliomielită (DTPa-IPV), respectiv 7190 bebeluşi, dar mai sunt şi alţi 582 la cel împotriva rubeolei, oreionului rujeolei (ROR).
Intră acum și în grupul de