Intră acum și în grupul de
Şi în acest an, în pofida cârcotelilor răutăcioase, Suceava a ocupat un loc fruntaş în topul judeţelor cu promovabilitate mare la examenul de Bacalaureat. „Sunt mulţumit că suntem în primele 10 judeţe, fapt ce arată că la noi se face carte. Avem elevi buni, dar şi profesori buni. Dovadă sunt notele mari”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, adjunctul IŞJ Suceava, Vasile Monacu, care a fost preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.
La nivel de judeţ, procentul de promovare este 87,37%, ceea ce înseamnă că 5.661 candidaţi au reuşit, cei mai mulţi dintre ei, 2.028 la număr, au obţinut medii între 8 şi 9, alţi 1.765 au medii între 7 şi 8, iar 803 au medii peste 9. „S-au respectat curbele lui Gaus, iar notele sunt mai apropiate de normalitate atât în ce-i priveşte pe elevii cu note între 9 şi 10 cât şi cei cu note între 5 şi 5,99. Un număr de 803 elevi ce au obţinut medii peste 9 este un număr normal”, a spus Vasile Monacu.
Acesta a subliniat că procentul de promovabilitate este unul bun şi a explicat că este normal să existe licee cu promovabilitate maximă şi medii mari în condiţiile în care şi elevii admişi în liceele respective au intrat cu medii mari. „Dau exemplul Colegiului < Ştefan cel Mare > Suceava. Dacă aici elevii au fost admişi în liceu cu medii de 9, este normal ca la absolvire promovabilitatea să fie mare”, a arătat Vasile Monacu.
După prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an, în şase licee din judeţul Suceava, din cele 41 de şcoli care au avut absolvenţi de clasa a XII-a şi a XIII-a, rata promovabilităţii candidaţilor a fost de 100%. Este vorba despre Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Grupul Şcolar Bivolărie, Şcoala Creştină „Filadelfia” şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Acesta din urmă, nu numai că are promovabilitate de 100% a candidaţilor, dar se laudă şi cu cea mai mare medie cu care s-a luat bacalaureatul în această sesiune. 9,96 este cea mai mare medie la bacalaureat şi a fost obţinută de patru candidaţi, unul de la Colegiul „Petru Rareş”, doi de la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret şi de către un absolvent al Grupului Şcolar „Ioan Nistor” din Vicovu de Sus.
Faptul că la Suceava se face carte este confirmat anual de numărul mare de elevi suceveni premiaţi la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare. De asemenea, recorectarea în fiecare a an, prin sondaj a lucrărilor de către comisia Ministerului Educaţiei a relevat faptul că notarea a fost corectă.
Cât privesc candidaţii respinşi, un număr de 574 au medii sub 5 iar 244 au medii peste 5 dar mai mici de 6. „Dacă anul trecut erau doar 2 candidaţi cu medii între 5 şi 6 anul acesta sunt 224. S-au înregistrat aceste medii scăzute în principal datorită lipsei notării celor două probe orale la care se adaugă şi lipsa probei la educaţie fizică. Multe medii se ridicau cu aceste probe. Ar mai fi un motiv. Nu s-au ştiut variantele de examen ca în anii trecuţi, când elevii le făceau cu profesorii la clasă. De această dată elevii s-au întâlnit pentru prima dată cu subiectele”, a explicat preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.
Mai trebuie menţionat că un număr de 2099 candidaţi au fost nemulţumiţi de notele primite şi au depus contestaţii. Anul trecut, după rezolvarea contestaţiilor procentul de promovabilitate a crescut de la 93,64% la 94,53%.
În topul promovabilităţii în prima sesiune de bacalaureat, înainte de rezolvarea contestaţiilor conduce judeţul Suceava cu un procent de 87,36%, urmat de Bihor cu 86,10%, Hunedoara cu 85,74%, Neamţ -83,96% şi Arad -85,38%.
Intră acum și în grupul de