Intră acum și în grupul de
În focarul de diaree acută izbucnit în rândul sătenilor din Hânţeşti nu au mai apărut cazuri noi, dar conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava bănuieşte că acolo infectarea apei din fântâni se produce periodic, cauzele urmând a fi determinate. Un număr de 28 de persoane s-au îmbolnăvit după ce au băut apă din fântânile infectate în urma inundaţiilor, fiind diagnosticate cu gastroenterită acută, toate fiind însă cazuri uşoare.
Potrivit şefului DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, s-au prelevat probe de apă din 5 fântâni, pentru analize de laborator. „Li s-a explicat oamenilor să bea apă îmbuteliată şi cum să-şi dezinfecteze fântânile. Să golească apa de 2-3 ori şi s-o dezinfecteze, apoi să o ducă la analize şi numai după aceea s-o bea. Primarul a spus că le-a distribuit apă îmbuteliată, dar ei au băut apă din fântână, probabil că şi-au spus că dacă este pe deal nămolul nu ajunge în fântână”, a precizat directorul DSP.
Acesta a mai spus că, discutând cu medicii de familie din zonă, a aflat că periodic, când plouă, sunt cazuri cu probleme gastro-digestive, iar unele persoane se tratează singure şi nu mai ajung la medic. „Cred că acolo sunt şi alte cauze ce duc la infectarea apelor din fântâni. Pânza freatică fiind sus, apa se infectează de la depozitele de îngrăşământ şi gunoiul animalier. Sau fântânile sunt amplasate la distanţă neregulamentară faţă de WC-uri sau şanţuri. Trebuie să mergem acolo şi să discutăm, să vedem ce se întâmplă, pentru că ciclic, la ploi sunt cazuri cu probleme gastrice. Poate e nevoie de o instalaţie centralizată”, a subliniat şeful DSP.
Aproximativ 14000 de fântâni au fost afectate de inundaţii, pentru dezinfectarea lor fiind repartizate 600 kg de var cloros, adus de la Arad, şi 53450 de cutii de clorom, fiecare cutie având 50 de comprimate.
Intră acum și în grupul de