Intră acum și în grupul de
Societatea suceveană de termoficare a reusit deja din prima licitatie organizată să achizitioneze o cantitate însemnată de cărbune pentru desfăşurarea activităţii pe perioada iernii 2010-2011, dar deocamdată nu se ştie cum va fi adus carbunele “acasă”.
Conform declaraţiilor primarului municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, au fost achiziţionate trei loturi a câte 10.000 de tone de cărbune la preţul de 120 – 125 de dolari pe tonă din Ucraina dar inundaţiile abătute asupra judeţului la finele lunii iunie au distrus o bună parte din calea ferată pe raza localităţii Dorneşti, acolo unde se aducea de obicei carbunele din tara vecina, repararea ei necesitând cel puţin două luni de zile iar acum trebuie găsită altă rută de transport acest lucru implicând însă costuri suplimentare.
Una dintre soluţii ar fi tot pe calea ferată, însă prin Satu Mare sau pe mare, prin transport naval.
“Trebuie găsită neapărat o soluţie de aducere a cărbunelui poate chiar să girăm anumite creanţe sau să luam un credit altfel riscăm să nu avem parte de căldură la iarnă”, a declarat Ion Lungu.
Necazul vine pe fondul unei situaţii financiare total nefavorabile în care Termica se confruntă cu mari probleme iar o nouă lege îi scuteşte de penalităţi pe datornicii la asociaţie care fac dovada că nu beneficiază de venituri mai mari de 1.000 de lei pe membru de familie şi achită cheltuielile curente în totalitate.
“Trebuie să recunoaştem că acest lucru este o lovitură dată societăţii de termoficare. Termica a făcut împrumuturi de la bănci pentru a putea achiziţiona cărbune şi a oferii căldură populaţiei iar acum neîncasând aceste penalităţi se îngreunează şi mai mult situaţia economică în care se află”, a mai adăugat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Până atunci însă, pe data de 1 august se întrerupe furnizarea apei calde dar primarul oraşului a dat asigurări că acest lucru va dura numai o lună, reluarea serviciului către suceveni fiind programată pentru data de 1 septembrie.
Intră acum și în grupul de