Intră acum și în grupul de
Numărul donatorilor de sânge ce s-au prezentat la Centrul Judeţean de Transfuzii Sangvine Suceava este, din luna iunie, unul destul de mic. Potrivit conducerii centrului, pentru următoarea perioadă, până în toamnă se preconizează, de asemenea o prezenţă scăzută la donare.
Directorul la Centrului Judeţean de Transfuzii Sangvine Suceava, Maria Pilat a precizat că, luna iunie a fost cea mai proastă lună din an, cu 486 de donatori, iar în iulie cifra s-a menţinut scăzută, până joi fiind înregistrate în jur de 500 de persoane venite să dea sânge.
În opinia acesteia, motivele ce au dus la reducerea vizibilă a activităţii sunt începerea vacanţei şcolare, a muncilor agricole, a perioadei de concedii, dar şi problemele legate de inundaţii.
Maria Pilat a precizat că necesarul de sânge va putea fi totuşi asigurat, deoarece în perioada de vară şi solicitările din partea spitalelor scad, având în vedere că se efectuează mai puţine operaţii decât de obicei.
La această oră, potrivit medicului, una dintre grupele de sânge deficitare este AB negativ, dar până acum n-au fost urgenţe care să nu fi fost rezolvate.
În luna mai 564 de persoane au fost acceptate să dea sânge iar în luna aprilie 559. Din acest punct de vedere trebuie spus că martie a fost cea mai bună lună din 2010, cu 789 donatori, în timp ce ianuarie a fost una slabă, cu doar 557 de persoane venite la donare iar în februarie 570.
Luna mai a beneficiat de o acţiune colectivă de donare, sosită din partea angajaţilor Direcţiei Silvice, instituţie de la care au venit să dea sânge, în primele două săptămâni ale lunii, circa 180 de oameni. Dintre aceştia, 103 au întrunit condiţiile necesare şi au fost acceptaţi la donare. „S-a prezentat inclusiv directorul instituţiei, Mihai Miheţiu, care ne-a promis că în toamnă va relua această campanie de donare”, a subliniat Maria Pilat.
Potrivit normelor în vigoare, pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.
Nu pot da sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente bogate în grăsimi , care au afecţiuni acute, afecţiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice, sau care au fost operate de ulcer. Intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile.
Intră acum și în grupul de